Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turecko chce obnovit trest smrti. Davy lynčují vzbouřence

Autor: dv/ČTK - 
17. července 2016
18:52

Vláda bude jednat s opozicí o zavedení trestu smrti, uvedl po pokusu o puč prezident Erdogan. Své stoupence vyzval, aby do pátku zůstali v ulicích. Prezident to sám naznačil, už když stál čelem k davu svých příznivců, kteří skandovali „trest smrti.“ Extrémně tvrdé zacházení přitom už teď zažívají zadržení vzbouřenci, řadu z nich před zatčením lynčoval dav.

Erdogan na shromáždění doslova řekl, že podobné požadavky, a myslel tím popravy, by mohly být prodiskutovány v parlamentu. K tomu ale dodal, že puč organizovala jen malá skupina z armády a že hlavním velitelem je on. Nicméně slova o malé skupiny jsou lemována následujícími počty: Odvolání a zatýkání téměř tří tisíc soudců a strátních zástupců, zadržení tří tisíc vojáků a desítek vysoce postavených armádních představitelů

Video Turci lynčují vzbouřence: Policista zachránil vojáka přes smrtí - Reuters
Video se připravuje ...

I místopředseda vládní strany AKP Mehmet Müezzinoglu vyzval v souvislosti s pokusem o puč k obnovení trestu smrti. Turecký Twitter vzápětí ovládl hashtag #idamistiyorum, jímž uživatelé obnovení trestu smrti požadují. 

Komentátoři a politologové se shodují, že zmařený pokus o převrat nakonec ještě posílí koncentraci moci tureckého prezidenta. Vše nasvědčuje tomu, že se situace vyhoupne na druhou stranu, že dojde k odvetě, vychýlení k autoritářskému režimu, nikoli k dialogu, řekl ČTK sociolog a poslanec Ivan Gabal.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

Turecko si podle českých politiků vzpourou výrazně přibouchnulo dveře do Evropské unie. Turecko nikdo v EU nechce, alespoň v to doufám, už stačí anomálie, že je v NATO a má nám kvůli neschopnosti evropských politiků vyřešit migrační krizi. A ještě za to dostat tři miliardy euro,“ řekl šéf Hnutí ANO Andrej Babiš pro Blesk.cz.

„Zmařený puč poukázal na napětí v turecké společnosti a na nestabilitu v tureckých ozbrojených složkách, což je varovným signálem pro celou Evropu, ale i Severoatlantickou alianci. Vzhledem k situaci není možné, aby se nadále uvažovalo o vízové liberalizaci s Tureckem a měly by být pozastaveny i unijní přístupové rozhovory,“ myslí si předseda ODS Petr Fiala.


Turecko je přitom ve svém regionu jednou z mála zemí s vnitřními demokratickými institucemi, což zmiňuje i dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem ohledně zmírnění dopadů migrační krize. Pokus o převrat si vyžádal nejméně 161 mrtvých a 1440 zraněných. 

Turecko jako sekulární stát: Oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

Co znamená STÁTNÍ NÁBOŽENSTVÍ, čtěte ZDE. 

Co je to SEKULÁRNÍ STÁT, čtěte ZDE.

Inka ( 18. července 2016 17:10 )

Hnus, odpor a vztek ! Jsou jako pomatení smyslů, šílenci a fanatici..a ta zločinecká organizace EU chce tuto chamraď udržet včetně toho diktátora a vraha ?!

ivoadler ( 18. července 2016 10:47 )

No,takový trest smrti má něco do sebe. Na co živit na státní útraty odsouzený na doživotí. Ovšem ne trest smrti za politické činy. To je jako u Horákový.

gabreta ( 18. července 2016 09:15 )

Hm, tak Turek bude rozhodně kulturní obohacení EU!! Je vidět, že tam vítězí Pravda a láska nad lží a nenávistí!! Už aby tam vyrazil Schlafenberg s Kalouskem a Štětinou podpořit "demokratického prezidenta".A mohl by s nima vyrazit Pehe a Mitrofanov, odborníci na lidská práva!!

fotrpjotr ( 18. července 2016 04:38 )

Kdyby to udělai v Rusku,tak už zasedá rada OSN,všechny lidskoprávní organizace a budou obviňovat Rusko z porušování lidských práv,ale že to prováději spojenci amerických agresorů,tak se to přehlíží.

maledivy2016 ( 17. července 2016 22:32 )

Lidský odpad jako je bystrozraky a pavel215_klafunda netřeba brát jako člověka, ale pouze jako nemocnou lidskou shnilou hnídu, která se ukáji zde na diskusích tím, že provokuje. On totiž nic jiného neumí. Je to malej zakomplexovanej srab plnej záště a zloby, bezmocný kriplík na tabletu, kterého každý zbil a nenáviděl odmalička pro jeho křivý ksicht i charakter, každý s ním opovrhival a opovrhuje i dnes a tak tu ubožak háže jedovaté sliny a myslí si, že někoho vytočí, blbeček netuší, že je všem k smíchu a ním všichni opovrhují, doma, v práci na Hl. nádraží kde kouří ptáky za pivo a fet, nemá nikoho a proto je jeho jediný smysl života být idiot a to jediné mu jde

Zobrazit celou diskusi