Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Terorista z Nice si trasu projížděl už před útokem: Navíc měl další dva pomocníky

Autor: ČTK - 
17. července 2016
12:11

Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) nebyl na ohavný teroristický čin ve francouzském Nice sám. Policie v neděli oznámila, že zatkla další dvě osoby, muže a ženu, kteří mu zřejmě při přípravě terorisstického útoku na azurovém pobřeží pomáhali.

Pět dříve zadržených lidí zůstává nadále ve vazbě, uvedla agentura AFP. Jde o čtyři muže z okruhu atentátníka Mohameda Lahouaieje Bouhlela a jeho bývalou manželku - zůstávají nadále ve vyšetřovací vazbě.

Zdroj blízký vyšetřování kromě toho AFP řekl, že atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamionu trasu plánovaného útoku.

Jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel překonal ve čtvrtek pozdě večer bezpečnostní bariéru a s 19tunovým kamionem najel na pobřežní promenádě do zóny vyhrazené pouze pěším, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj. Zabil nejméně 84 lidí a přes 200 dalších zranil. Policie atentátníka zastřelila. K pachateli útoku se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která ho označila za svého vojáka.

„Autor operace... provedené v Nice ve Francii, byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníci zemí koalice, která bojuje proti IS,“ uvedla s odvoláním na svůj zdroj agentura Amak, která je napojená na islamisty.

VŠE O ÚTOKU V NICE ČTĚTE ZDE>>

Podle ministra vnitra Bernarda Cazeneuva se musel radikalizovat velmi rychle. Ministr nicméně potvrdil, že tajné služby o jeho příslušnosti k džihádistům neměly žádné poznatky. Podle Cazeneuva jde však v každém případě o nový typ atentátu, jemuž je těžké předejít.

marie60 ( 17. července 2016 13:42 )

...i z těch jeho pomocníků udělají chudáky psychicky nemocné?!? Těmhle lidem nesmíme věřit.

marie60 ( 17. července 2016 13:39 )

minerva ( 17. července 2016 13:05 )

https://www.novinky.cz/zahranicni/409418-dalsi-zatceni-po-utoku-v-nice-atentatnik-si-trasu-zkousel-p redem.html

buaft ( 17. července 2016 12:58 )

Asi vozem kličkoval, asi nebyl Debil debil.

gabreta ( 17. července 2016 12:35 )

Ještě nikdo nezdůvodnil, proč policajti stříleli na místo spolujezdce a ne na místo řidiče nebo do pneumatik!! To by mne fakt zajímalo, jak chtěli náklaďák zastavit.

Zobrazit celou diskusi