Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezdařený krvavý puč vystřídaly oslavy. „Hlídky demokracie“ střeží ulice

Autor: ČTK - 
17. července 2016
07:40

Desetitisíce lidí oslavovaly v noci na dnešek v tureckých městech potlačení pokusu o vojenský převrat a držely „hlídky pro demokracii“. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na turecká média.

Turecká televize odvysílala záběry na jásající davy s tureckými vlajkami z metropole Ankary. Miluji Turecko, Období převratů skončilo, skandovali účastníci shromáždění. Tisková agentura Dogan napsala, že ve městě Adapazari v severozápadním Turecku vyšlo do ulic 75.000 lidí.

Video Noční oslavy po krvavém pokusu o puč: Turci vyšli do ulic - Reuters
Video se připravuje ...

Úřad prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyzval v sobotu občany, mimo jiné prostřednictvím sms zpráv, aby neopouštěli ulice, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat. Občanské hlídky a demonstrace budou podle tureckých médií pokračovat i v dalších dnech.

Na centrálním náměstí Taksim v Istanbulu se v sobotu večer sešla asi tisícovka Erdoganových přívrženců. Z ulic se ozývalo oslavné troubení aut. K shromážděným lidem promluvil v sobotu večer v Istanbulu sám prezident Erdogan.

Turecko jako sekulární stát: Oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

kukuku ( 17. července 2016 14:12 )

Ty woe a co současná demokracie ??? Všechny strany mají v názvu "demokratická" (Demos=lid, krates=vládne) a po referendu v Británii, kde se lid vyslovil pro brexit, všechny strany prohlásí Camerona za naivního hlupáka, který se úplně zbytečně vlastního národa na něco ptal.

kukuku ( 17. července 2016 08:33 )

Nakoupit do zásoby turecký med. Bude dražší.

Zobrazit celou diskusi