Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obrazy státního převratu: Turecký parlament vypadá jako po válce

Autor: ČTK, mb - 
17. července 2016
07:30

Část turecké armády se pokusila v noci z pátku na sobotu o státní převrat, což bylo doprovázeno bojem mezi rebely a jednotkami věrnými vládě. Nehledě na to, že se situace k sobotnímu ránu uklidnila, parlament v Ankaře je zčásti poničený. Stal se totiž terčem útoků povstalců a nyní vypadá doslova jako po válce.

Krátce před půlnocí sídlo parlamentu obklíčily tanky, které zahájily palbu. Silný výbuch byl slyšet také od sídla státní televize TRT i prezidentského paláce. Vojenský vrtulník pak zahájil útok na budovu policejního ústředí.

Turecká armáda v prohlášení uvedla, že přebírá vedení země. Televizní stanice i agentury hlásily pohyb vojáků i obrněných vozidel v Ankaře i Istanbulu. Vláda odpověděla nekompromisně a vrtulník vzbouřenců, který pálil do civilistů, nechala sestřelit stíhačkou. Tanky, které ostřelovaly parlament, pak nechala bombardovat.

Situace se k ránu zklidnila a turecký premiér Binali Yildirim (60) tvrdí, že pokus části armády o převrat byl neúspěšný a že vládní síly mají situaci v zemi převážně pod kontrolou. Také turecká rozvědka uvedla, že pokus o puč byl potlačen a situace se vrátila k normálu. Přestřelky a výbuchy jsou ale stále hlášeny z Ankary i z Istanbulu.

Jak dopadl samotný parlament, se může podívat v následující fotogalerii.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

buaft ( 17. července 2016 11:58 )

Zakuklený stoupenkyně jsou jasně najatý!!Ty by mezi sebe nepustil ani jejich souputník.

anno ( 17. července 2016 10:35 )

Sosáci a TopNÁci, ještě stále chcete Turky do EU!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi