Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manévry tureckého prezidenta v hodinách zvratu: Rozhovor přes iPhone, bombardovaný hotel

Autor: ČTK, mb - 
16. července 2016
13:28

V noci z pátku na sobotu došlo v Turecku k pokusu o státní převrat. V prvních hodinách ale nebylo vůbec jasné, kde se vlastně nachází prezident Recep Erdogan (62). Objevily se dokonce zvěsti o tom, že opustil zemi a našel útočiště v Evropě. Prezident nakonec k národu promluvil přes aplikaci v mobilním telefonu a vrátil se nad ránem do Istanbulu.

Erdogan požádal o azyl v Německu. Turecký prezident míří do Londýna. Takové a podobné zvěsti ještě včera v noci publikovala světová média. Nakonec se ukázalo, že prezident se nacházel v Turecku. Dle člena vládní strany AKP byl Erdogan celu dobu v zemi a situaci „monitoroval“.

Recepa Erdogana zastihl pokus o státní převrat v přímořském městě Marmaris na jihu země. Kde přesně se v prvních hodinách státního převratu prezident nacházel, však nadále zůstává záhadou. Později však Erdogan uvedl, že hotel v Marmarisu, kde byl ubytován, se stal terčem bombového útoku jen pár hodin poté, co místo opustil.

Nakonec Erdogan oslovil národ, ale učinil tak velmi netradičním způsobem. Použil mobilní telefon a prostřednictvím televize CNN Türk vyzval občany, aby vyšli do ulic a protestovali proti pokusu o puč. „Pučisté nemají šanci na úspěch, budou rychle poraženi a za své činy tvrdě zaplatí u soudu,“ uvedl Erdogan. „Vyzývám národ, aby se shromáždil na náměstích,“ prohlásil zároveň.

Video Státní převrat v Turecku: Kde byl v noci prezident? - Reuters
Video se připravuje ...

Lidé na výzvu prezidenta reagovali a vyšli do ulic Ankary i Istanbulu. Po chaotické noci, kdy vláda bombardovala tanky vzbouřenců a helikoptéra pučistů střílela do bezbranných civilistů, se situace nad ránem částečně zklidnila. Přesto je situace nadále napjatá a Erdogan vyzval národ, aby zůstal v ulicích kvůli možnému opakování puče.

Znepokojení nad situací v Turecku vyjádřila EU, USA i Rusko, zároveň však podpořily demokraticky zvolenou vládu Recepa Erdgona.

Armáda hraje v Turecku specifickou roli, od dob zakladatele moderního Turecka – Mustafy Kemala Atatürka – je strážkyní „demokratického a ateistického“ způsobu vládnutí země. Za posledních několik desítek let již Turecko zažilo státní převrat několikrát.

Přesto motivace pro nynější pokus o puč zůstává nejasná. Erdogan obviňuje tureckého duchovního Gullena, který sídlí v USA, ten podobné nařčení kategoricky odmítl.

Zajímavé vysvětlení střetu Erdogana a vládnoucí strany AKP s armádou nastínil list The Financial Times. Erdogan vyhrál desatery volby v řadě od roku 2002. Armáda se pokusila AKP zakázat po jejím druhém masivním vítězství ve všeobecných volbách v roce 2007 a zamezit tak nástupu k moci, ale ustoupila po mohutné vládní čistce, která poslala jednoho z deseti generálů za mříže a připravila vrchní velení armády o značnou část moci.

Video Státní převrat v Turecku: Kde byl v noci prezident? - Reuters
Video se připravuje ...

V armádě panuje nespokojenost. Nejen proto, že ztratila dřívější vliv, ale také kvůli turecké politice v Sýrii. Vláda až donedávna dovolovala příliv dobrovolníků a zbraní do Sýrie, což umožnilo Islámskému státu vybudovat si v zemi síť svých buněk.

Pokud, jak se zdá, tento vojenský pokus o převrat selže, bude Turecko čelit nové čistce svých bezpečnostních sil. Především ale tato epizoda ještě více oslabí imunitní systém členské země NATO, která klouže z Evropy do blízkovýchodního chaosu.

Turecko jako sekulární stát: Oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE


nezadat1 ( 17. července 2016 23:42 )

Noc dlouhých nožů,nic nového.To už udělal Hitler když se zbavoval SA.

noacojezase ( 16. července 2016 21:03 )

No nic, dopijeme, necháme si nalít a uvidíme.

Zobrazit celou diskusi