Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teroristé přemýšlejí jinak, mají nová kritéria: Rychlé útoky bez přípravy

Autor: bru/ČTK - 
15. července 2016
18:12

Česko nemá informace o tom, že by zemi hrozil bezprostřední teroristický útok. V ČR i po útoku v jihofrancouzském letovisku Nice, při němž zemřelo 84 lidí, nadále platí první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Přesto policie posílila službu. Památku obětí atentátu uctil odpoledne u francouzského velvyslanectví premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i mnoho dalších lidí. Zpráva francouzské televize, že útok si vyžádal českou oběť, se podle českých úřadů nepotvrdila.

Podle dosavadních informací českého velvyslanectví ve Francii žádný český občan nezemřel. Jedna Češka utrpěla lehké zranění, ale nemusela být hospitalizována. Podle mluvčí ministerstva zahraničí je identifikace obětí na začátku a může trvat i několik dní.

Památku obětí útoku přišli k budově francouzské ambasády uctít vedle Sobotky i další členové vlády, například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), také velvyslanci mnoha zemí. Francouzský velvyslanec v ČR Jean-Pierre Asvazadourian mluvil o potřebě zvýšit bezpečnost. Lidé nosí od rána před ambasádu svíčky a květiny.

Po útoku v Nice se dnes sešla zpravodajská skupina, která při podobných mimořádných událostech zasedá pravidelně. Shodla se na tom, že není potřeba stávající bezpečnostní stupeň měnit. Stupeň jedna ze čtyř možných v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. Policie bude nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí.

Video  Děsivé záběry teroristického útoku v Nice: Náklaďák projíždí davem lidí na promenádě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Mohlo se to stát kdekoliv a kdykoliv, tvrdí experti

Čeští politici už dopoledne noční útok v Nice odsoudili. Prezident Miloš Zeman poslal svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi kondolenční telegram, jednat by spolu měli ve středu v Praze.

Podle politologa Michela Perottina, který má v jihofrancouzském letovisku část rodiny, vládla v minulý dnech v Nice klidná atmosféra. V ulicích ani nebyly příliš vidět bezpečnostní složky. Podle Perottina, který byl ještě před týdnem přímo na místech, kde se ve čtvrtek odehrál útok na dav lidí oslavujících státní svátek, se podobný atentát mohl stát kdykoliv a kdekoliv.

Podle bezpečnostních expertů se posouvají hranice, za které jsou teroristi ochotni jít. Mění se i způsoby provedení útoků. Teroristé používají metody, které jsou schopni zvládnout bez rozsáhlejších příprav a bez spojení s dalšími skupinami. Pokud šlo v Nice o čin takzvaného osamělého vlka nebo duševně chorého člověka, těžko bylo možné útoku zabránit, uvedli odborníci.

Ministerstvo zahraničí nabídlo Čechům, kteří se zapsali do dobrovolného registru cestovatelů DROZD, urychlený odvoz z Francie do Česka. Využít by mohli letecký speciál, který do Francie posílá Slovensko. Případní zájemci se mají ozvat na číslo, které jim bylo zasláno v SMS zprávě. České aerolinie dnes vypraví jeden zpáteční let mezi Prahou a Nice. Žádný zvýšený počet rušení letů nebo rezervací neregistrují.

Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům, kteří se do Nice chystají, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací lidí a respektovali pokyny místních orgánů. Podle Asociace cestovních kanceláří teroristický útok povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii, minimálně o 30 procent proti loňsku. Na Riviéře je nyní podle odhadů asociace 6000 až 8000 českých turistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 15. července 2016 19:37 )

Víte jak po pařížských útocích baba Merkel před tři čtvrtě rokem na stupínku po pietním pochodu za mír tlachala cosi o tom, že Evropa se nedá zastrašit, protože přesně o to těm teroristům jde? Tak někteří sluníčkáři se toho chytli víc než bavorský selky projevů vůdce v osmatřicátým. No dnešní realita je taková, že se všichni bojíme, fotbalisté nechtěli na Euro příbuzné, policie uvidí na ulici podezřelé auto, tak ho preventivně vyhodí do povětří, dělají se až paranoidní kontroly všeho a všech a pak se jeden muslim rozhodne, že vyvraždí jak podsvinčata celou francouzskou rodinu z rodinného domku od naproti, další muslim se rozhodne, že přejede kamionem dav lidí a všechny snahy tajných služeb vyjdou vniveč. Jedno je jasné. Když někomu spontánně Alláh zašeptá "jdi a zabíjej" , tajný služby to neodhalí. Takže baba Merkel chtěla předejít zaleknutí, ale teď bude Evropa tak vypsychlá a paranoidní jako ještě nikdy. A já vám říkám, že dřív či později to bude drsný. Hodně drsný. Protože Angela je mimo. EU je mimo. Sluníčkáři jsou mimo. a ti chytří se bojí něco dělat. Já taky. bohužel. Nemáme gule

hadenda ( 15. července 2016 19:00 )

No jo, náš geroj Bohouš bude klást věnce, a pořád poleze do řiti té zsrané EU ! Je to trapné, jak jsou průhlední - místo aby jsme vyhnali všechny muslimy tak budeme teď strašně dabatovat o tom, jak se to mohlo stát atd .... Bežte už do háje s tím multi kulti a vyházejte všechny muslimy a bude klid.

Zobrazit celou diskusi