Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češka popsala teror v Nice: Všude leželi mrtví jen přikrytí alobalem

15. července 2016
10:32

Nejméně 84 mrtvých, více než 100 zraněných, z toho 18 v kritickém stavu. Mezi mrtvými je mnoho dětí. Teroristický útok v Nice zažila na vlastní kůži i česká lektorka, která pracuje v tamní jazykové škole, Alžběta Pražanová. Útočník v náklaďáku projel přímo kolem ní a skupiny jejích studentů.

Stále ještě v šoku popisovala okamžiky hrůzy. „Bylo to ve chvíli, kdy skončily ohňostroje, protože 14. červenec, to je vlastně největší oslava tady ve Francii,“ vysvětlovala v rozhovoru pro Radiožurnál. Nice pořádá každoročně obrovské ohňostroje, kdy se právě na promenádě shromáždí mnoho lidí a všichni sledují velkolepý ohňostroj nad zálivem.

„V okamžiku, kdy skončily ty ohňostroje, tak začalo poprchávat, tudíž se všichni lidi dali do pohybu. My jsme zůstali na pláži. A v tu chvíli se spustil šílený křik, lidé začali ječet, křičet,“ řekla Pražanová. Nikdo zprvu netušil, zda jde o vážnou hrozbu, nebo žert, a neměl ponětí, jak by se měl zachovat. „Pak jsme zachytili slova o teroristickém útoku. Tudíž všichni se dali do pohybu, ale nikdo nevěděl kam běžet. Jestli má zůstat na pláži, nebo jestli běžet. Jestli si lehnout nebo skočit do vody nebo co. Protože kdo zná Nice, tak ví, že z té pláže jsou pouze dva únikové východy a to jsou schody, které vedou z pláže nahoru právě na promenádu, kde k útoku došlo.“

Chaos

Rodinná atmosféra na promenádě jihofrancouzského města se v okamžiku změnila v naprostý chaos. „Nepřála bych nikomu zažít ten pocit, kdy utíkáte a nevíte, jestli nahoře nad vámi nestojí někdo se zbraní, jestli po vás někdo nehodí granát, jaká bude situace, co bude následovat. Na té pláži jsou prostě rodiny s malými dětmi, lidé s kočárky, lidé z celého světa, staří lidé, mladí lidé. Celá Nice se sejde tam. Tudíž všichni začali utíkat v panice, nikdo nevěděl kam.“

České učitelce se nakonec i se studenty podařilo nalézt skrýš. „Ukryli jsme se v restauraci, kde nás zabarikádovali, aniž by ale samozřejmě kdokoliv měl jakékoliv informace, co se děje. Věděli jsme tolik, že někdo kamionem najel do davu lidí, ale zatím se netušilo, co přesně se děje. Nám se pak naštěstí podařilo zorganizovat přejezd, protože jsem tam byla i s nezletilými studenty, tak vlastně odvoz těch studentů na jejich ubytování,“ popsala.

Desítky lidí však takové štěstí neměly. „Abychom se dostali k autobusům, museli jsme přejít přes onu promenádu, kde byli bohužel mrtví lidé úplně všude. A ten pohled bych nepřála nikomu zažít, když prostě překračujete místo, kde chodíte každý den běhat, a najednou na tom místě jsou desítky mrtvých, pouze přikrytí alobalem, igelitem, něčím… A vy doprovázíte 15leté studenty, kteří samozřejmě z toho mají šok, a vy sám jste rád, že vůbec jste naživu,“ dodala třesoucím se hlasem.

VŠE O ÚTOKU V NICE ČTĚTE ZDE

TOUR DE FRANCE TRUCHLÍ ZA OBĚTI ÚTOKU V NICE

MASAKR VE FRANCII - KOMENTÁŘ MIROSLAVA CVRČKA

majojo ( 15. července 2016 11:58 )

To nebyl alobal, ale termofolie. V podání Blesku to vypadá jako neúcta k mrtvým, ve skutečnosti, že ti lidé mrtví nebyli, tedy ještě nebyli.

hadaja ( 15. července 2016 11:29 )

 No hlavní věc,že ho měli v hledáčku

Zobrazit celou diskusi