Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Kerry v Rusku: V Sýrii pomůžeme proti radikálům, ale zastavte Asada

Autor: mib, ČTK - 
14. července 2016
21:00

Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek v podvečer přiletěl do Moskvy k jednáním především o Sýrii, o Ukrajině a o dvoustranných vztazích. V Kremlu na něj čeká ruský prezident Vladimir Putin, aby si podle amerických médií vyslechl řadu iniciativ Washingtonu ohledně dalšího postupu v syrské krizi.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve čtvrtek podle agentury RIA Novosti prohlásila, že s postupem spolupráce ruských a amerických ozbrojených sil v Sýrii není Moskva spokojená. Spokojený ovšem není ani Washington: má Rusům zejména za zlé, že útočí na syrské protivládní povstalce, které USA podporují.

Krvavé střety v Sýrii pokračují navzdory několika vyhlášeným příměřím a Moskva a Washington se stále rozcházejí v názoru na to, jak postupovat dál. Kerry před cestou do Ruska poznamenal, že se chce s Putinem setkat, „aby viděl, zda lze nějakým způsobem významně pokročit“.

Podle médií se Washington stále snaží Moskvu přesvědčit, aby přiměla syrského prezidenta Bašára Asada k zastavení útoků na umírněné povstalce, k ukončení náletů na civilní oblasti a k umožnění dodávek humanitární pomoci obklíčeným místům. Na druhé straně Američané nabízejí výraznější vojenskou spolupráci v boji proti Islámskému státu a dalším radikálním skupinám.

Putin má se šéfem americké diplomacie schůzku ještě ve čtvrtek večer. Přítomen má být i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, se kterým bude Kerry jednat i v pátek.

marais ( 15. července 2016 13:15 )

Spíše naopak, podpořte Asáda, at zvítězí nad radikály , urovná ekonomiku SÝRIE A pak at si lidé ve volbách vyberou!

marais ( 15. července 2016 13:09 )

 Co je USA do Asáda...kým by ho pro Boha chtěli nahradit? Bin Ladinem či co?

tgbg ( 15. července 2016 08:20 )

Nepomáhejte lstivým, podlý křivákům jako jsou islamisti Putler a Asad . Stejně Vás zase podrazí a budou dál podporovat islamisty a teroristy.

gabreta ( 15. července 2016 02:23 )

A v čem by Moskva měla Asada zastavovat? On si dělá pořádek ve vlastní zemi a na to si pozval jako spojence Rusáky! To neodporuje mezinárodnímu právu. Ale vměšování ze strany Amíků, to je porušení mezinárodního práva. Ty tam nikdo nezval!!

Zobrazit celou diskusi