Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V sousedství Česka: Imám verboval do Islámského státu, dostal 20 let

Autor: ČTK, mb - 
14. července 2016
17:33

Na 20 let do vězení poslal dnes soud ve Štýrském Hradci radikálního duchovního Mirsada O. (34), který vybízel muslimy, aby se připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Podle soudu se tím duchovní dopustil nabádání k vraždě. Rozsudek není pravomocný. Právní zástupce odsouzeného oznámil, že podá odvolání.

Společně s duchovním poslal soud podle televize ORF do vězení i osmadvacetiletého Čečence Mucharbeka T., který podle státního zastupitelství s radikálním kazatelem spolupracoval. Prokuratura ho obviňovala, že se podílel na verbování mladých muslimů a že se sám v řadách IS dopustil několika vražd. Soud mu vyměřil desetiletý trest.

Pětatřicetiletý duchovní srbského původu patřil podle prokuratury mezi hlavní osobnosti rakouské džihádistické scény. Provozoval kanál na serveru YouTube, kde svými kázáními nabádal mladé muže, aby se zapojili do „svaté války“. Sice nikdy přímo nemluvil o Islámském státu, vedle něj však byla v záběrech černá vlajka této teroristické organizace.

Státní zastupitelství označilo duchovního za specialistu na vymývání mozků. „Dokázal pohnout mladé muže, aby šli na smrt,“ uvedla prokuratura. Podle ní mluvil odsouzený o povinnosti všech muslimů útočit na „nevěřící“ a tvrdil, že k islámu nepatří mír.

Odsouzený duchovní všechna obvinění popřel. Tvrdil, že rozsudek je založený pouze na spekulacích a že neexistuje jediný důkaz o tom, že by někoho přiměl k cestě do Sýrie, k zapojení se do IS a k zabíjení. „Nejsem žádný terorista,“ řekl u soudu.

Mirsad O. si také říkal Ebu Tejma, a přestože má sedm dětí, poslední tři roky nepracoval. Početná rodina žila ve Vídni a pobírala rakouské sociální dávky. Jeho kázání byla většinou v němčině a vyznačovala se zvýšenou emociálností.

Soud s duchovním začal letos v únoru a všechna stání provázela přísná bezpečnostní opatření. Rozsudek měl původně padnout ve středu, krátce předtím ale dostala policie zprávu o blíže neupřesněné hrozbě a nechala soudní síň vyklidit, načež zkontrolovala budovu i všechny lidi, kteří se do ní chtěli vrátit. Nakonec soudce rozhodl o trestu dnes krátce po půlnoci.

Podle rakouských úřadů žije v zemi zhruba 250 islámských radikálů. Pocházejí především z balkánských zemí a z Čečenska. Přibližně 70 z nich má zkušenosti z bojů v různých krizových oblastech.

tgbg ( 15. července 2016 10:04 )

Čím dál více se zdá,že tyto jako atentáty připravují ruské tajné služby,které si k tomu jen nepřímo vyberou určitou fanatickou buňku,kterou vyprovokují a dají jim šanci ji uskutečnit!Jinak to už není možné! Terorismus je nástroj ruských politiků/nadnárodních korporací,které řídí migraci muslimů jak ovládat strach občanů Evropy,jak je následně omezovat zákony a různýma restrikcemi, odposlechy, daněmi atd.K tomu je potřeba atentáty,zabíjení a války!Je potřeba důvod ke zbrojení(výdělek ruských korporací),válčení na jiném území,vlastně takové oprávnění-alibi(odůvodnění) k válčení/obsazení jiných států a neservírovat to pak občanům Evropy jako,že to je pro jejich dobro,blaho,jejich bezpečnost!!Ale nejde vlastně jen o ovládnutí občanů EU,ale především o zakázky ruských zbrojovek, obsazení ropných nalezišť,distribuci plynu atd. a atd.!Je to šílené,ale globalisti,kteří dosazují do funkcí své politiky jsou schopni udělat vše, i vraždit,sestřelovat letadla,bombové útoky atd.Kam to ten svět dopracoval a co jsou schopni udělat pro peníze různé korporace,které ovládají státní struktury!!!Nevěřte tomu,že nějaký fanatický muslimský pasáček koz,ovcí dojde ozbrojen s falešnýma doklady přes celou Evropu,kde pozabíjí stovky lidí jen tak bez odporu!!Tomu nevěřte!Hnus!!Bohužel v čele našeho státu,našeho národa stojí jeden z nejslabších ustrašených prezidentů v dějinách!Jsme z toho dost smutný,že Češi jsou takové ukvičené vy.ch-cané dě-v.ky bez cti a samostatnosti!Mohu jen závidět těm národům,které mají v čele tvrdé frajery se ctí,bez slizu, kteří stojí za tím co řeknou a stojí za národem!A přitom lze tak snadno tvrdě zdemolovat v Evropě fanatiky i s jejich mešitami!Ale to není přeci lidské,......takže se necháme pobít a omezovat na vlastním území,později i ve vlastním domě .......vše jim budeme platit a budeme pracovat aby oni nás následně zabíjeli a vládli nám!Někde se již v Rusku nesmí dávat na Vánoce na veřejná místa,prostranství i školy vánoční ozdobené stromky!K

tgbg ( 15. července 2016 07:58 )

 komunistická sekta pedofilů umučila ,upálila miliony lidí a ukradla jim majetky, ukradla majetky statisíců lidí které vyhnala ze země v době poválečné a poúnorové , komunistická sekta pedofilů znásilnila miliony dětí a prokazatelně kryla viníky tohle páchá po 100 let své existence ,je to odporná zločinecká organizace která je kolaborant s nacisty takže jakékoliv rozdávání majetků je zločinem proti lidskosti a pohrdání miliony obětí komunistické sekty upalovačů dětí právě vyšla kniha plná důkazů o propojení Hitlera a komunistů fašisty - o spojení komunistů a dřívějších evropských vládců: Mussoliniho, Hitlera, Franca II tak hlavně jim noste peníze kolaborantům s nacisty, banderovci, ruska fašismem . , pořádali sbírku na komunistické teroristy ,se sudetskými nácky na srazech sudetoněmeckého landsmanšaftu vedli Adolf Hitler byl komunista z komunistické rodiny, komunistická pedofilní sekta patří mimo zákon komunisti umožnili útěk asi 10 000 nejprominentnějších nacistů či fašistů a komunistických falangistů přeživších II světovou válku , těm, kteří nyní ovládají Rusko pomocí svých potomků a nohsledů…..

nezadat1 ( 14. července 2016 18:21 )

Špatné rozhodnutí,měl být souzen podle šaria a setnout mu humánně hlavu.

Zobrazit celou diskusi