Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mayová skládá novou vládu: Odpůrce EU Johnson povede diplomacii

Autor: mib, ČTK - 
13. července 2016
21:44

Novou premiérkou Británie se stala Theresa Mayová. Po odstoupení Davida Camerona ji do úřadu jmenovala ve středu večer královna Alžběta II. Krátce poté uvedla Mayová do funkce ministry financí a zahraničí. Bude tak druhou ženou v historii země, která povede britskou vládu. Zároveň také pověřila euroskeptického poslance Davise Davise agendou kolem odchodu Británie z EU.

Novým britským ministrem zahraničí se stal bývalý starosta Londýna Boris Johnson, který vedl kampaň za odchod Británie z EU. Krátce po nástupu do funkce ho jmenovala premiérka Mayová. Spolu s ním také dosavadního ministra zahraničí Philipa Hammonda ministrem financí.

 

Hammond nahradil George Osborna, který podle agentury Reuters opustil vládu. Osborne byl vlivným ministrem financí od roku 2010 a patřil k favoritům na premiérský post po Davidu Cameronovi. Jeho ambice skončily po červnovém referendu, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU (brexit). Osborne řídil kampaň za setrvání v Unii.

 

Mayová pověřila agendou kolem odchodu z EU euroskeptického poslance Davise Davise. „Ministr brexitu“ David Davis před referendem řekl, že nadešel čas, aby Británie konečně „vzala svůj osud do vlastních rukou“. Nyní povede vyjednávání s EU o podmínkách odchodu Britů z EU. Již dříve uvedl, že se zahájením těchto jednání není třeba spěchat. 

 

 

Ministryní vnitra se stala Amber Ruddová, která dříve pracovala jako novinářka či personální konzultantka. Od května 2015 byla ministryní pro energetiku a změny klimatu.

 

Ministrem obrany je nadále Michael Fallon. Ten úřad vede od roku 2014. Působil také v rezortech obchodu či energetiky.

 

Vyjednání podmínek brexitu

 

Mayová bude s evropskými partnery dojednávat podmínky brexitu a nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. V jednání půjde i o další osud občanů z jiných zemí EU, kteří žijí v Británii, a Britů žijících jinde v Unii.

 

Rozhovory musí podle unijní smlouvy začít z iniciativy Londýna. Mayová dříve uvedla, že je zahájí asi až příští rok, aby měla čas se na ně řádně připravit. Je však pod tlakem především evropských partnerů, podle kterých odkládání rozhovorů prodlužuje období nejistoty v Británii a jinde v Evropě. To se odráží především na finančních trzích a v ekonomice.

 

 

Konec Camerona

 

Cameron před odevzdáním moci odpoledne při posledním vystoupením v parlamentu označil svou 59letou stranickou kolegyni Mayovou za velmi schopnou vyjednávačku, která dokáže zajistit, že vztahy mezi Londýnem a zbývajícími 27 státy EU zůstanou co nejužší. Podle Camerona bude zásadní, aby si Británie udržela přístup na společný evropský trh.

 

Mayová po Cameronovi převzala i řízení Konzervativní strany, kterou tvrdá kampaň před referendem a šok z jeho výsledku silně poznamenaly. Bude se snažit opět sjednotit představitele a členy, kteří se rozdělili na přesvědčené zastánce a odpůrce brexitu.

 

Theresa Mayová (59) vystudovala na Oxfordu geografii a v 70. a 80. letech pracovala ve finančnictví. V roce 1997 byla zvolena do parlamentu, v letech 2002 až 2003 byla jako první žena v historii výkonnou předsedkyní Konzervativní strany. Byla členkou několika stínových vlád konzervativců a v květnu 2010 se stala ministryní vnitra a pro záležitosti žen a rovné příležitosti, od roku 2012 už jen ministryní vnitra. Byla pro členství v EU, ale držela se stranou kampaně. 

 

Zobrazit celou diskusi