Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podruhé v historii vede Británii žena: Mayovou pověřila funkcí královna

Autor: bru/ČTK - 
13. července 2016
19:54

Do čela britské vlády dnes nastoupila Theresa Mayová, která je po Margaret Thatcherové druhou ženou v tomto úřadu v dějinách Británie. Funkcí ji večer pověřila královna Alžběta II. Mayová nahradila Davida Camerona, který odstoupil poté, co se Britové rozhodli v červnovém referendu pro odchod z EU (brexit). V plebiscitu, který sám vyhlásil, Cameron vedl kampaň za setrvání v Unii.

Euroskeptička Mayová, která ale v kampani byla pro setrvání v EU, bude mít za hlavní úkol uskutečnit co nejméně bolestivý odchod Británie z EU a dohodnout s evropskými partnery nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. Tato jednání budou složitá a potrvají asi dva roky. Půjde v nich i o další osud občanů z jiných zemí EU, kteří žijí v Británii, a Britů žijících jinde v Unii.

Jednání musí podle unijní smlouvy začít z iniciativy Londýna, přičemž Mayová již dříve uvedla, že je zahájí asi až příští rok, aby měla čas se na rozhovory řádně připravit. Prodlužuje se tak období nejistoty v Británii a jinde v Evropě, které se odráží především na finančních trzích a v ekonomice.

Čtěte víc: Vše o brexitu najdete ZDE

Český premiér Bohuslav Sobotka Mayové popřál hodně sil a vyjádřil přesvědčení, že svou zemi odpovědně provede nelehkým obdobím spojeným s odchodem země z EU.

Nová vláda, pak teprve brexit

V prvé řadě nová britská premiérka jmenuje nový kabinet, k čemuž podle agentury Reuters přistoupí brzy po svém jmenování. Podle deníku The Guardian premiérka přitom zohlední, kdo byl z dosavadních ministrů pro brexit a kdo proti němu. Také chce mít ve vládě více žen, což podle listu může ohrozit některé Cameronovy „staré chráněnce“.

Při formování vlády bude Mayová muset mít podle komentářů také na paměti, že slíbila obnovit jednotu uvnitř Konzervativní strany, kterou vážně narušila tvrdá kampaň před referendem. Bude se snažit sjednotit i rozdělené obyvatelstvo. Zatímco někteří Britové slaví brexit, jiní neskrývají své rozčarování, nespokojenost a strach z budoucnosti. Mnoho občanů podle Reuters má zlost na politické elity.

Původně se očekávalo, že nový premiér se ujme funkce až na podzim. Dosavadní ministryně vnitra Mayová se totiž o předsednictví Konzervativní strany a tím i o premiérský post ucházela spolu s náměstkyní ministryně energetiky Andreou Leadsomovou. Výsledek vnitrostranických voleb měl být znám v září. Leadsomová se ale v pondělí překvapivě ze souboje stáhla a Mayová zvítězila bez dalšího boje.

Britské královně Ažbětě II., která je na trůnu od roku 1952, sloužil už tucet premiérů, Theresa Mayová bude tedy třináctým šéfem vlády za panování Alžběty II. Prvním byl Winston Churchill, kterého Alžběta II. sama nejmenovala, neboť se stal premiérem v říjnu 1951. Mezi tuctem ministerských předsedů, kteří sloužili Alžbětě, byla i jedna další žena – Margaret Thatcherová, jež řídila britskou vládu od května 1979 do listopadu 1990.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi