Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel chce přesídlovat uprchlíky za 270 tisíc korun. Česko už je na seznamu

Autor: ČTK, mb - 
13. července 2016
13:10

Evropská komise ve středu navrhla celoevropský rámec programů přesídlování uprchlíků ze třetích zemí do EU. Podobné programy, které mají pomoci snížit atraktivitu nelegálních migračních cest, už státy Unie realizují. Podle komise ale lepší výsledky přinese jejich vyšší vzájemná spolupráce. Maximální počty přijímaných lidí a prioritní oblasti jejich původu by každý rok určily samy státy, počítat by navíc mohly i s finanční podporou z evropských peněz.

„Přesné číslo přesídlovaných osob bude každoročně rozhodnuto Radou, tedy členskými zeměmi. Samozřejmě na základě návrhu předloženého komisí, která při jeho tvorbě zohlední diskusi se státy. Členské země se budou moci svobodně rozhodnout, zda se budou chtít zúčastnit,“ řekl novinářům při představování návrhu eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Evropská komise plánuje na podporu přesídlovacích programů poskytnout 10 tisíc eur (asi 270 tisíc Kč) za každou přijatou osobu. Finanční prostředky mají jít z unijního azylového, migračního a integračního fondu AMIF.

Součástí rámce jsou společná pravidla pro určení regionů, odkud přesídlování realizovat, ale také způsobu výběru osob vhodných pro přesídlení i důvodů, proč je z programu případně vyloučit.

V rámci programů přesídlování země EU osoby, které skutečně mají právo na mezinárodní ochranu, přebírají přímo například z uprchlických táborů. Podle dnešních údajů komise bylo zatím k 11. červenci takto přesídleno 8268 osob, převážně z Turecka, Libanonu a Jordánska, do dvou desítek zemí Unie včetně České republiky.

Evropská komise dnes také navrhla sjednocení podoby azylového řízení napříč zeměmi Evropské unie. Jednotné by mělo být posuzování žádostí o mezinárodní ochranu, její následná podoba a tedy také práva a povinnosti azylantů. Podle komise mají návrhy zjednodušit a zkrátit řízení, odradit žadatele od „azylové turistiky“ a také zlepšit vyhlídky na jejich integraci.

Dnes představené návrhy změn evropského azylového systému doplňují první soubor, se kterým komise přišla na počátku května. „Dnešními návrhy předkládáme všechny prvky pro reformu společné evropské azylové politiky k projednání Evropskému parlamentu a Radě (členským zemím),“ uvedl v prohlášení pro média první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans (55). Součástí už dříve předložených návrhů bylo mimo jiné také doplnění dublinského systému o povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi státy EU v případě nepřiměřené zátěže jednoho z nich. Takovou možnost ostře odmítá část zemí unie, včetně Česka.

Nyní se komise snaží reagovat především na stále velmi rozdílné azylové procedury v jednotlivých unijních státech. Jejich důsledkem jsou mimo jiné velké rozdíly v počtech uznaných žádostí.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o uprchlické krizi