Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Švýcaři vytrestali muslimku, která si i přes zákaz nasadila burku

Autor: ČTK, mb - 
13. července 2016
10:45

Ve švýcarském kantonu Ticino platí od začátku července zákaz nošení náboženského oděvu zakrývající tvář. Švýcarská muslimka Nora Illi se zákazem nošení burky na veřejnosti nesouhlasí a demonstrativně se prošla po rušné ulici. Doprovázel ji francouzský muslim Rachid Nekkaz, který označuje zákaz nošení burky za „diskriminační“.

Nora Illi z Centrální islámské rady Švýcarska se prošla středem města Locarno v burce na protest proti „nespravedlivému“ zákonu. Doprovázel ji francouzský podnikatel alžírského původu Rachid Nekkaz, který bojuje proti zákazu nošení burek.

Zákon zakazující nošení burek podpořilo v referendu v roce 2013 více než 65 procent obyvatel kantonu, ale až začátkem letošního července vstoupil v platnost.

Zákon platí jak pro místní, tak i pro turisty a ambasáda Saúdské Arábie už vyzvala své občany, aby zákon respektovali. „Úřady v kantonu Ticino oznámily, že od 1. července 2016 budou vynucovat zákon nošení burky na veřejném prostranství… Vyzýváme občany, aby respektovali švýcarské zákony a pravidla a vyhnuli se tak problémům,“ stojí v prohlášení ambasády.

Evropská muslimská aktivistka Nora Illi však zákon nerespektovala, a policie ženu okamžitě zastavila. Zatímco francouzský podnikatel a bojovník za právo nošení burky na veřejnosti Rachid Nekkaz dostal pokutu 200 švýcarských franků (zhruba pět tisíc korun) za „navádění k porušení zákona“, pokuta pro Noru Illi z Centrální islámské rady Švýcarska ještě nebyla stanovena. Zákon v takových případech stanoví, že se může pohybovat v rozmezí od 100 do 10 tisíc franků (2 500 až 250 tisíc Kč).

Švýcarsko není jediná země, kde platí zákaz nošení burky na veřejnosti. Podobný zákon zavedla už v roce 2011 Francie či Belgie. Letos v květnu se k těmto zemím připojilo Nizozemí, kde platí zákaz zakrývání obličeje ve školách, nemocnicích a v městské hromadné dopravě.

 

Nošení muslimského oděvu, ať už burky či šátku, je zvláště v západních zemích Evropy ožehavým tématem, kterým se dnes bude zabývat dokonce soudní dvůr Evropské unie. Konkrétně jde o případ jisté poradenské firmy, jejíž zákazníci odmítli, aby požadované služby zajišťovala muslimka v šátku.