Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počet obětí novoročních útoků v Německu vzrostl na 1200. Útočníků byly 2 tisíce

Autor: ČTK, mb - 
12. července 2016
10:26

V Německu zveřejnili nové statistiky sexuálních útoků ze silvestrovské noci, které dokazují, že obětí bylo daleko více, než se původně uvádělo. Terčem sexuálního napadení se stalo přes 1 200 žen a útočilo více než dva tisíce mužů převážně arabského původu ze severní Afriky.

„Je tu spojitost mezi tímto fenoménem (masová sexuální napadení) a migrací v roce 2015,“ přiznal médiím šéf německé kriminální policie Holger Münch.

Dle nových údajů je obětí více než 1200, kromě zhruba 600 žen byly další stovky napadeny v ostatních velkých německých městech jako např. Stuttgart či Hamburg. Přestože většina útočníků byli cizinci, kteří nedávno dorazili do země, bylo mezi nimi relativně málo Syřanů. Většina sexuálních predátorů pocházela z arabských zemí ze severní Afriky.

Německá média i úřady v prvních dnech po útocích vůbec veřejnost neinformovala. Policie dokonce na Nový rok vydala zprávu, že oslavy proběhly v „radostné atmosféře“. Informaci o sexuálních útocích jako první zveřejnil regionální deník a až následně se spustila mediální lavina.

Drtivá většina pachatelů zůstala nepotrestána, což přiznává i Holger Münch: „Předpokládáme, že mnoho těchto zločinů nebude nikdy vyšetřeno,“ připustil policista.

Německý soud minulý týden poprvé odsoudil jednoho z pachatelů silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem za sexuální trestný čin. Jednadvacetiletému Iráčanovi však uložil pouze podmínečný trest ročního vězení. Podle obžaloby během silvestrovské noci spolu s dalšími muži obklíčil u kolínského nádraží ženu, kterou si k sobě přitáhl, políbil ji a lízal jí obličej.

Za nápomoc k trestnému činu sexuálního nátlaku a pokus o něj dnes soud poslal na rok do vězení také 26letého Alžířana. „Dej mi ty dívky, dej mi ty dívky, nebo zemřeš,“ vyhrožoval Alžířan mladému Němci, který doprovázel dvě slečny. Imigrant z Alžírska také dostal pouze podmínečný trest odnětí svobody.

V souvislosti s útoky v noci na letošní Nový rok soud uložil již několik trestů, minulý týden ale poprvé kvůli sexuálnímu deliktu. Dosud padaly rozsudky za krádeže, přechovávání kradených věcí a podobné trestné činy.

Mnoho z obětí traumatický zážitek poznamenal na celý život. „Zaútočili na nás pětkrát a nikdo se nezastavil, aby nám pomohl. Ti Arabové na mě šahali a ublížili mi… Snažili se unést mou nejlepší kamarádku. Bylo to hrozné,“ popsala děsivý zážitek jedna z tisíců obětí Dilara Zajarskaite.

Zobrazit celou diskusi