Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cameron vyklidí pole už ve středu. Seznamte se: Tohle je nová premiérka

Autor: ČTK, mib - 
11. července 2016
17:35

Ministryně vnitra Theresa Mayová (59) se stane novou předsedkyní britské Konzervativní strany a příští britskou premiérkou. Oznámil to podle agentury Reuters stávající premiér David Cameron, který odstoupí ve středu. Současně jediná oponentka Mayové Andrea Leadsomová (53) vzdala kandidaturu na předsedkyni britských konzervativců a příští premiérku. 

Šéf konzervativních poslanců Graham Brady v pondělí oznámil, že poté, co dnes svou kandidaturu stáhla jediná protikandidátka Andrea Leadsomová, zůstala Mayová v souboji o lídra strany osamocena. Výběr kandidátů na funkce po odcházejícím Davidu Cameronovi (49) poslanci podle Bradyho nebudou opakovat. 

Britský premiér David Cameron v pondělí oznámil, že ve středu odstoupí a uvolněné funkce se ujme nynější ministryně vnitra Theresa Mayová. Podle agentury Reuters to Cameron oznámil s tím, že Mayová má jeho plnou podporu.

Za britskou ministryni vnitra Theresu Mayovou se dnes postavili ministr spravedlnosti Michael Gove (48) i lídr kampaně za brexit Boris Johnson (52), tedy dvojice mužů, o nichž se ještě nedávno mluvilo jako o favoritech na vystřídání Davida Camerona v čele britské vlády. Oba zároveň poznamenali, že Cameron by měl Mayové funkci předat co nejdříve.

Johnson se nechal slyšet, že nemá pochyby o tom, že Mayová bude výbornou šéfkou strany a premiérkou. Gove jí vyjádřil „plnou podporu“.

Zcela jinak situaci vidí předseda liberálních demokratů Tim Farron (46), podle něhož jsou nutné předčasné volby, protože konzervativci ztratili mandát vládnout. Mayovou navíc považuje za vypočítavou, neliberální a společnost rozdělující političku.

 

 

anno ( 11. července 2016 17:50 )

Vypadá jako sympaták, mohla by Merlovou dobře KnokAUTovat!!!!

Zobrazit celou diskusi