Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kameny, dělobuchy a lahve: Po střetu se squatery zůstalo 123 zraněných policistů

Autor: bru/ČTK - 
10. července 2016
15:25

Německá policie se v sobotu večer v Berlíně střetla s účastníky demonstrace levicových a radikálně levicových skupin, kteří protestovali kvůli podmínkám kolem squatů ve čtvrti Friedrichshain. Protestující útočili na policisty kameny, dělobuchy a lahvemi, 123 jich přitom zranili, uvedla dnes agentura DPA. Policie použila slzný plyn a 86 demonstrantů zatkla.

Celkem bylo v ulicích Berlína v sobotu nasazeno na 1800 policistů. Demonstrantů bylo zhruba 3500. Nejbouřlivější střety se odehrály ve čtvrti Friedrichshain, kde demonstranti ničili výlohy a policejní vozy. Tady i v sousedních čtvrtích, například v Kreuzbergu, pak celou noc zapalovali auta.

Právě ve Friedrichshainu se v ulici Rigaer nacházejí v mnoha domech squaty, kvůli nimž se protesty konaly. Jejich obyvatelům a dalším příznivcům se nelíbila dlouhodobá přítomnost policie v okolí. V posledních týdnech se objevily výzvy k nepokojům a násilí; ke střetům s policií došlo už koncem června.

Berlínská radnice tvrdí, že se nyní pokusí se squatery opět vyjednávat, chce mluvit s umírněnými představiteli levicové scény i s dalšími obyvateli ulice Rigaer. Mezi místními politiky ovšem ohledně jednání nepanuje shoda, například berlínský senátor pro otázky vnitra Frank Henkel dialog odmítá.

Dylann_Roof ( 10. července 2016 23:09 )

Nějaké konkrétní důvody? nebo jen tak jelitní plivanec od klávesnice?

prycsnima ( 10. července 2016 18:39 )

 Celé Andělohitlerovské germámsko už je tak jak tak v pr deli!

brunos ( 10. července 2016 17:35 )

 komunisti ti si dokázali udržet pořádek!

brunos ( 10. července 2016 17:33 )

 Zlatí

lug70 ( 10. července 2016 16:10 )

Osobně znám elitního policistu, který má na starost monitoring akcí, jako jsou rizikové fotbalové zápasy a také občanské demonstrace, kde pořizuje kamerové záznamy a také vyhledává případné šarvátky mezi lidmi a navádí k nim oddíly pořádkové policie aby ty šarvátky ukončila. Tento kriminalista ze svých dlouholetých zkušeností říká, že nejhorší a nejagresivnější verbež nejsou nácci, jak se nám snaží vsugerovat média i politici, ale levicoví anarchisté a právě squateři. Taky tvrdí, že tato levicová verbež je nynějším režimem zvýhodňována mnohdy i chráněna a to z toho důvodu, že vláda tuto verbež sama používá k akcím pod tzv. falešnou vlajkou. Zkrátka, vláda najímá přes spřízněné neziskovky tuto levicovou verbež, jako provokatéry k vyvolávání šarvátek, když potřebuje mít důvod násilně ukončit třeba nějakou protiimigrantskou nebo proticikánskou demonstraci. Kdo myslíte, že před nedávném hodil zápalnou láhev na anarchistické feťácké doupě zvané "klinika"? Nebyli to žádní nácci, jak nás přesvědčovala média, ale samotní feťáci z kliniky.

Zobrazit celou diskusi