Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vzkaz Putinova Ruska pro NATO: „Démonizujete nás, hrozba z Východu neexistuje“

Autor: ČTK, simao - 
10. července 2016
13:54

Varování před Ruskem se jako červená nit táhlo během víkendového summitu NATO ve Varšavě. Podle Moskvy ukázal, že členové Severoatlantické aliance se nyní hodlají soustředit na „neexistující hrozbu z Východu“ a že démonizují Rusko, aby ospravedlnili přehnané vojenské posilování svého východního křídla. K němu má dojít hned na řadě míst, nejen v Pobaltí.

Podle ruského ministerstva zahraničí, které v neděli vydalo k summitu prohlášení, bude Moskva od NATO vyžadovat hned příští týden vysvětlení nových aliančních plánů. Odmítlo také údajnou démonizaci Putinova Ruska a vytváření neexistující hrozby z Východu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg chce ruské představitele o výsledcích varšavského summitu informovat na středeční schůzce Rady NATO–Rusko, která se v Bruselu sejde na úrovni nikoli nejvyšších státních představitelů, ale velvyslanců.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové budou chtít zástupci Ruska slyšet i vysvětlení týkající se finského plánu na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem.

Jak NATO posílí východní křídlo?

Rusům se pranic nezamlouvají manévry, které NATO chystá na východě Evropy. Aliance se totiž dohodla na posílení svého východního křídla, kde rozmístí čtyři vícenárodní prapory v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.  

NATO tak reagovalo na obavy svých východních členů z agresivní ruské politiky, přitom ale zdůraznilo, že Rusko nesmí být izolováno. Také Stoltenberg k posilování obrany na východě uvedl, že aliance musí reagovat na novou bezpečnostní situaci, ale zároveň se dál snaží o konstruktivní dialog s Moskvou.

Prapory v Polsku a Pobaltí budou na místě od příštího roku a to tak dlouho, jak bude potřeba. Mají mít celkem tři až čtyři tisíce vojáků. Vojáci USA se stanou základem praporu v Polsku, Britové v Estonsku, Kanada v Lotyšsku a Německo v Litvě. V oblasti však mají prapory rotovat.

Podle Stoltenberga rozhodnutí ukazuje sílu transatlantické vazby a dává jasně najevo, že útok na jednoho spojence bude chápán jako útok na celou alianci. „Mnoho spojenců na jednání oznámilo, že různým způsobem přispěje,“ podotkl Stoltenberg.

Gorbačov: Místo studené války se chystá horká

Tím však východní plány NATO nekončí. Součástí posílení východního křídla je i brigáda v Rumunsku. Vojenští plánovači také mají pro říjnové jednání ministrů obrany zemí NATO připravit podklady k diskusi o tom, jak posílit alianční přítomnost ve vzduchu a na moři v oblasti Černého moře.

„Nechceme novou studenou válku, nechceme nové závody ve zbrojení a nehledáme konfrontaci,“ tvrdí však Stoltenberg, který připomněl, že Rusko je největší soused NATO, stálý člen Rady bezpečnosti OSN a hraje významnou roli při zvládání bezpečnostních výzev v Evropě i v jejím okolí.

Bývalý sovětský premiér Michail Gorbačov však dle The Independent zareagoval příkře – NATO se nepřipravuje na novou studenou válku, chystá válku horkou.

Stoltenberg tvrdí, že NATO má kvůli vyšší vojenské aktivitě v Evropě zájem dohodnout se s Ruskem na „pravidlech provozu“, aby se předešlo nehodám a nedorozuměním.

I Česko dá více peněz na obranu

S Rusy bude Stoltenberg pravděpodobně mluvit i o tom, že summit ohlásil základní operační schopnost systému protiraketové obrany. Podle generálního tajemníka to znamená, že americké lodě ve Španělsku, radar v Turecku a antiraketový systém v Rumunsku nyní dokáží spolupracovat pod aliančním velením a kontrolou.

Kvůli obavám z dalšího vývoje a připravenosti čelit krizím se summit také zabýval otázkou financování obrany členských zemí. Stoltenberg přivítal, že v minulém roce výdaje na obranu stouply. Český ministr obrany Martin Stropnický novinářům řekl, že aliancí doporučovaných dvou procent by Česko, které v současné době na obranu vynakládá kolem jednoho procenta, mohlo dosáhnout v roce 2025.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 10. července 2016 16:20 )

politika neni modeling, takze vetsine lidi zalezi na tom jaky politik je, a jake nazory prosazuje a ne jestli vypada na fotce tak ci onak....

tgbg ( 10. července 2016 16:14 )

Zločinec Liliputin dostal strach!!!!

hanka666 ( 10. července 2016 16:11 )

To jsou fotečky. Vidím Makrelu a spol. jak sedí nad mapou Ruska a už si porcují medvěda. Amíci Sibiř, Japonci Kurily, Němci a spol. evropskou část Ruska, Poláci Ukrajinu. To by se kradlo - to by tento zlodějský systém přežil dalších 50 let.

senzadrak ( 10. července 2016 15:11 )

Anka, jste moudrá žena . Flesch2z radši svoje fotky nikam nedává. Naštěstí

senzadrak ( 10. července 2016 15:09 )

 Ulhanej car Putin si myslí, že mu ty kecy budeme žrát.

Zobrazit celou diskusi