Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britská Angela se dere k moci. Kvůli brexitu vyzvala na souboj lídra opozice

Autor: simao, ČTK - 
10. července 2016
13:16

Ve Velké Británii se derou k moci ženy. Do čela vládních konzervativců, a tedy na novou premiérku, kandidují dvě uchazečky. Další žena se pak chce chopit moci nad nejsilnější opoziční stranou. Předáka labouristů Jeremyho Corbyna totiž vyzývá na souboj Angela Eagleová. I když se Britové trhnou od EU, za kterou stojí coby šedá eminence německá kancléřka Angela Merkelová, mohou mít i při brexitu svou vlastní Angelu.

Místo Jeremyho Corbyna by totiž ráda zaujala Angela Eagleová, která šéfa nejsilnější opoziční strany vyzvala na souboj o předsednické křeslo. U labouristů se tak chystá vnitrostranické hlasování. Podobné hlasování přitom rozhodne i o nové premiérce Velké Británie.

Britská válka žen: Chtějí do čela konzervativců i labouristů

Britští konzervativci totiž budou volit ženu, která se stane novou Margareth Thatcherovou. Na teprve druhou ženu v čele Spojeného království aspirují favoritka klání a poměrně úspěšná ministryně vnitra Theresa Mayová a „junior ministryně“ Andrea Leadsomová, náměstkyně ministryně energetiky.

Konzervativci, kteří mají zemi provést brexitem, však mají svých starostí více než dost. Po očekávaném ohlášení konce premiéra Davida Camerona, který vedl kampaň za setrvání v EU, se čekalo, že se taktovky chopí lídr kampaně za brexit a bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Ten však couvl a vysloužil si nálepku „zbabělce“. A tak se očekává souboj Mayová vs. Leadsomová, ve kterém se však již vytáhly jako argumenty i děti.

Opoziční labouristé však také nejsou bez problémů. Jejich šéf Jeremy Corbyn se musel omlouvat poté, co komise lorda Chilcota zveřejnila dlouho chystanou a třeskutou zprávu, která sepsula Tonyho Blaira. Jde o zprávu nebývale ostře kritizující zapojení Britů do války v Iráku, která sice svrhla diktátora Saddáma Husajna, ale zanechala po sobě rozvrácenou zemi, ve které vzniklo podhoubí dnes tolik obávaného Islámského státu.

Do Iráku vedl totiž Brity Tony Blair coby labouristický předseda vlády a dle svých odpůrců má na rukách krev padlých. Minimalizovat dopad na současnou stranu se snažil svou omluvou právě Corbyn. 

Britská Angela se dere do čela

Corbyna však zároveň vyzvala jeho stranická kolegyně Angela Eagleová na zmiňovaný souboj. Podle Corbyna přitom není třeba, aby stávajícího předsedu před hlasováním jako jednoho z kandidátů znovu nominovali poslanci. Konečné rozhodnutí je však na výkonném výboru strany.

Někdejší labouristická stínová ministryně obchodu Eagleová tvrdí, že Corbyn zejména vzhledem k vedení kampaně před referendem o vystoupení země z EU jako šéf strany selhal.

Již na konci června mu v nezávazném hlasování vyslovilo nedůvěru přes 80 procent labouristických poslanců, Corbyn však odejít odmítá. Eagleová hodlá svou kandidaturu na novou stranickou šéfku oficiálně ohlásit v pondělí. Dnes v rozhovoru pro televizní stanici ITV řekla, že si připadá jako „správná osoba, která by měla stranu vést do voleb“.

Předčasné volby v Británii na spadnutí?

Vyhlášení předčasných parlamentních voleb v Británii vzhledem k nastalé situaci kolem brexitu považuje Eagleová za velice pravděpodobné. A i z toho je patrné, že se po referendu o vystoupení z EU britská politická scéna otřásá v základech.

Premiérská role Mayové či Leadsomové může (a nemusí) mít jepičí život, záleží na tom, zda k volbám skutečně dojde. V takovém případě by labouristé mohli svého rivala porazit. Případný Corbynův vyzývatel však musí získat podporu nejméně 20 procent labouristických poslanců.

Pokud tuto podmínku Eagleová splní, bude následovat vnitrostranické hlasování, které o novém předsedovi rozhodne. „Očekávám, že budu na kandidátce, protože stranická pravidla napovídají, že stávající předseda musí být v případě hlasování na listině automaticky,“ řekl dnes Corbyn BBC. Pokud však kandidaturu nakonec ani nezíská, hrozí dokonce rozštěpení labouristů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 10. července 2016 18:35 )

 Zřejmě bude také duševně chorá jako ta germánská Anďela Hitlerová.Je jí to vidět v ksichtu.

buaft ( 10. července 2016 16:15 )

No u té nevím, léta trpěla depresemi, podílí se na studiích Biblí skupin, modlí se. Víry mi do politiky nesedí. Eagleová se podobá na Ranďáka .

Zobrazit celou diskusi