Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Labouristé uznali v Austrálii porážku, vládu složí „staronový“ premiér

Předseda vlády Malcolm Turnbull
Předseda vlády Malcolm Turnbull  (Autor: EPA)
Autor: bru/ČTK - 
10. července 2016
08:25

Australská opoziční Labouristická strana dnes uznala porážku v parlamentních volbách. Vládnout tak zřejmě bude nadále liberální koalice v čele se současným premiérem Malcolmem Turnbullem, uvedla agentura Reuters.

Sčítání hlasů sice ještě pokračuje, vůdce labouristů Bill Shorten však uvedl, že vládnoucí koalice vedená Turnbullem si zajistí dost křesel v Parlamentu, aby se udržela u moci. „Je jasné, že pan Turnbull a jeho koalice vytvoří vládu,“ řekl Shorten na tiskové konferenci.

Koalice již získala 74 křesel. Sčítání hlasů pokračuje již osmým dnem a očekává se, že koalice získá ještě nejméně dvě až pět křesel, nad kterými visí otazník. To Turnbulovi zajišťuje vytvoření většinové vlády. Při hlasování o nových zákonech však zřejmě bude závislý na několika nezávislých členech Parlamentu, což vyvolává otázku o dlouhodobém fungování jeho vlády.

Turnbull vyvolal předčasné volby ve snaze zlepšit své postavení zejména v Senátu, aby se mu snáze prosazovalo přijímání zákonů. Místo toho ale přišel o pohodlnou většinu v dolní komoře Parlamentu.

Předčasné parlamentní volby v Austrálii se uskutečnily již 2. června, neměly však jasného vítěze. Konečné výsledky tak určuje přepočtení takzvaných dalších preferenčních hlasů.

Australský volební systém umožňuje poměrně složitou preferenční mnohonásobnou volbu jedním volebním lístkem: každý volič může očíslovávat kandidáty podle toho, koho by chtěl nejvíc a pak, koho by chtěl, pokud by mu ten oblíbenější nevyšel. V zemi, kde je povinná volební účast, jde tak o snahu zachránit každý voličský hlas a zároveň zabránit v přístupu do Parlamentu extremistům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi