Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rakousko bez hlavy státu: Fischer po 12 letech skončil, nástupce chybí

Autor: ČTK - 
8. července 2016
13:43

Po dvanácti letech skončil v pátek Heinz Fischer v úřadu rakouského prezidenta. Jeho nástupce Rakušané zvolí zřejmě až 2. října. Květnové druhé kolo hlasování, v němž těsně zvítězil Alexander Van der Bellen, zrušil nedávno kvůli formálním pochybením ústavní soud. Funkce hlavy státu v pátek dočasně převzalo tříčlenné předsednictvo parlamentu.

Se svou funkcí se 77letý sociální demokrat Fischer v pátek rozloučil na společném zasedání obou komor rakouského parlamentu – Národní a Spolkové rady. V proslovu varoval mimo jiné před „jednoduchými odpověďmi“ na složitou migrační krizi. „Naše uprchlická politika se musí nést ve znamení rozumu i humanity,“ uvedl. „Jen jedno z toho by bylo příliš málo,“ dodal.

S odkazem na nedávné britské referendum o členství v Evropské unii, v němž se voliči rozhodli pro odchod z bloku, Fischer uvedl, že podle něj je EU sice potřeba neustále zlepšovat, „pro Evropu je ale nenahraditelná“.

Od roku 2004 v čele státu

Fischer byl od roku 1970 poslancem parlamentu, v letech 1990 až 2002 byl jejím předsedou a poté dva roky místopředsedou. Od roku 2004 zastával dvě volební období funkci prezidenta.

Na svou poslední státní návštěvu vyrazil Fischer v dubnu do Česka. Na zámku v Lánech se setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Kvůli nedávnému rozhodnutí ústavního soudu zrušit druhé kolo květnových prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů nezná Fischer svého nástupce.

Povinnosti spojené s úřadem hlavy státu po něm převzalo tříčlenné předsednictvo Národní rady, které se skládá z Doris Buresové ze sociální demokracie (SPÖ), Karlheinze Kopfa z lidové strany (ÖVP) a Norberta Hofera ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Poslední jmenovaný je přitom jedním z uchazečů o prezidentskou funkci. V opakovaném druhém kole, které se bude konat pravděpodobně 2. října, se mu postaví nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen. Právě Van der Bellen v květnu Hofera porazil o pouhých 30 863 hlasů.

1pepan ( 8. července 2016 14:00 )

Už 12 let se tam falšují volby.

Zobrazit celou diskusi