Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zbrojní expert: Běloši jsou „na odstřel“. Útok v Dallasu USA rozdělí

Autor: Michaela Bezvodová - 
8. července 2016
14:50

Útok na policii v americkém Dallasu si vyžádal pět mrtvých policistů a šest zraněných. Policie tři černošské pachatele zatkla a čtvrtého po dlouhé přestřelce zastřelila v podzemních garážích. Motiv útoku na policisty zatím není znám, souvisel ale zřejmě se zabitím černošského muže, na jehož počest lidé demonstrovali. Situaci ve Spojených státech pro Blesk.cz okomentoval zbrojní expert Jaroslav Štefec.

Proč problémy mezi Afroameričany a bělochy vyústily ve střelbu? Je to kulminace dlouhodobého problému?

To je téměř na úrovni občanské „mini“ války. Když někdo začne střílet policisty, tak je to opravdu špatně. Ve společnosti je něco špatně. Otázka je, jestli čin je zoufalý, nebo chladnokrevný a pečlivě vykalkulovaný, aby to rozpoutalo násilnosti ve velkém stylu. To znamená, policie se bude mstít. Je celkem logické, že budou chtít chytit pachatele. Dá se předpokládat, že jako policistu by vás to nenechalo chladného, kdyby vám stříleli kolegy někde ze střech. Tohle byla skutečně připravená, teroristická akce. Těch rovin je tam víc.

Jaké další problémy tento konflikt vyvolá?

Rozvíří to vášně nejen v Dallasu, ale obecně v americké společnosti, kde se to významně začíná polarizovat. Dá to významný impuls odpůrcům nošení zbraní zvláště v Texasu, kde je nošení zbraní velice benevolentní. Nemám na to vyhraněný názor, informací není mnoho, nelze z toho něco usuzovat, ale určitě povede k polarizaci společnosti.


Mohlo by to mít vliv na držení zbraní v USA?

Podle mého názoru to vlastnictví zbraní svým způsobem brání všeobecné zločinnosti víc, než kdyby ti lidé zbraně všeobecně nevlastnili, to je realita. Odpůrci si vždy najdou dostatek argumentů, aby to otočili. Předpokládám, že nikdo z těch lidí, kteří použili zbraně k útoku, nebo aspoň značná část z nich, se k nim nedostala úplně legálně.

Pokud budou chtít ilegálně pracovat se zbraní, tak si ji opatří a budou ve významné výhodě proti občanovi, který zbraň nemá. A pokud se nechcete dostat do střetu se zločinem nebo do sporu se zákony, tak si zbraň nebudete logicky ilegálně opatřovat.

Dříve se o střelbě na černochy v médiích tolik nemluvilo, nebo je to problém posledních tří let?

Spíše si myslím, že útoky nebyly tak medializované. V Americe je vidět nějaký trend, který nepovažuju za optimální. Nechci být osočován z toho, že prosazuji konspirační teorie. Jde o to, že dochází k nárůstu tlaku proti tomu, aby občané vlastnili zbraně, aby došlo k významnému omezení vlastnictví zbraní.

Druhá věc je, že zaútočit na policisty natvrdo, to je určitým způsobem atribut občanské války. Určitá skupina obyvatel útočí na státní moc. USA se dostávají na úroveň Brazílie, kde jsou dnes navíc ohroženy olympijské hry, kvůli násilí, které v současné době panuje mezi tamním obyvatelstvem a policií.

ČTĚTE VÍCE: Vše o střelbě v Dallasu

Střelci zabili v Dallasu čtyři policisty, sedm zranili. Střelci zabili v Dallasu čtyři policisty, sedm zranili. | čtk


Jaké bude možné řešení současné situace ve Spojených státech?

Tady by se spíš dalo odpovědět na to, co není řešení. Není řešením zvyšování násilí, není řešením omezování držení zbraní. Je třeba řešit problém s „vyloučenými“ lokalitami, které v USA existují. Vztahu, který se neřeší dlouhodobě. Po Martinu Lutheru Kingovi se prohlásilo „jsme Afroameričané“, byla to otázka politické korektnosti.

Američanům by velmi prospělo, kdyby ustoupili ze své proslulé politické korektnosti, začali nazývat věci pravými jmény a podívali se skutečně na problém černošské menšiny, nikoliv afroamerické, protože to jsou opravdu problémy černošské menšiny, i muslimské, která také narůstá. A prudce klesajícího vlivu a počtu bělochů. Ti se dostávají do pozice menšiny, to je problém, do kterého se pomaloučku začíná dostávat i Evropa. A je to skutečně problém bělochů, protože ti jsou v současné době opravdu na odstřel, jak se zdá.

Útoky na černochy v rukou policie

Mediálně známé kauzy útoků na černošské pachatele otřásají Spojenými státy od roku 2013. Od té doby jich přibývá, což znepokojuje také veřejnost, která se snaží v ulicích varovat před rostoucím úmrtím po policejních zásazích.

Před měsícem Spojené státy odsoudily na čtyři roky vězení policistu, který loni při policejní akci proti nelegálním prodejcům zbraní omylem zastřelil neozbrojeného černocha. Z poslední doby je také známý případ ve městě Ferguson. Policista tehdy zastřelil neozbrojeného Michaela Browna, který spolu s kamarádem ukradl balení tabáku v samoobsluze.

Případy smrti černochů, které otřásají USA:

Nezmar ( 10. července 2016 23:41 )

Tak to je na Chocholouska . Brzy se uzdrav!

Nezmar ( 10. července 2016 23:38 )

Nevim, odkud to mate, ale to snad myslite ironicky, ne? Ti cernosi zijici na socialnich podporach se maji mnohem lip, nez ti, kteri tu tvrde pracuji mnohdy za minimalni mzdu, ktera je mensi, ze soc. podpora. A kdo pracuje? Bili. A kdo bere podpory? Odpovezte si sama. Je to stejne jako u nas s neprizpusobivymi. Jinak, kdo tu chce pracovat, tak si praci najit muze kdykoliv!!!

Nezmar ( 10. července 2016 23:32 )

maledivy2016 ( 9. července 2016 13:35 )

Amerika je centrum zla v celém světě, to každý civilizovany a normální člověk viděl a vidí.! Děkujeme Bohu, že existuje Rusko a Putin! Odjakživa si USA hrají na četniky v celém světě kde zasejí zlo a pak ho jdou jako řešit, ale přitom jim jde pouze o nerostné bohatství! USA je zlo, ne Rusko!

Dylann_Roof ( 8. července 2016 21:11 )

Jsi normální? Ta série zbytečných zastřelených negrů skončí až se začnou chovat jako většina bělochů! Viděl jsem hodně videí, ale všichni co se umějí chovat a uposlechnou policejní výzvě, normálně dál žijí a je jedno jakou mají barvu, to snad jen v Evropě si může k policii podezřelí dovolit vše.

Zobrazit celou diskusi