Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Blair je nejhorší terorista na světě.“ Sestra mrtvého vojáka z Iráku promluvila

Autor: simao, ČTK - 
7. července 2016
18:15

Její bratr zemřel během mise do Iráku při leteckém neštěstí. Sarah O′Connor má nyní tvrdý vzkaz pro britského expremiéra Tonyho Blaira: „Přijď se podívat rodinám přímo do očí.“ A rázně dodává: „Jsi nejhorší terorista na světě.“ Staré rány otevřela zpráva vyšetřovací komise, která ostře zkritizovala Blaira za nasazení vojáků do války v Iráku.

V roce 2003 se Britové vydali do války v Iráku. Seržant Bob O′Connor zemřel v roce 2005 s dalšími devíti vojáky, když jeho letadlo sestřelili nedaleko Bagdádu.

Zpráva vyšetřovací komise vedené Johnem Chilcotem, která nasazení britských vojáků dlouho zkoumala, se nyní nebývale ostře pouští do tehdejší vlády premiéra Tonyho Blaira, která se podle dokumentu do invaze zapojila na základě chybných informací a navíc předčasně.

Na uveřejněná zjištění zareagovali brzy i pozůstalí vojáků, kteří v Iráku padli. „Svět si musí uvědomit, že je tu jeden terorista a jeho jméno je Tony Blair – nejhorší terorista na světě. Pokud si je tak jistý svým rozhodnutím, proč tu není, nedívá se nám do očí, aby viděl naše tváře?“ tázala se sestra padlého seržanta O′Connor Sarah v televizním studiu v Good Morning Britain (Dobré ráno, Británie, pozn. red.) na ITV.

Po zveřejnění zprávy hodila Blairovi rukavici – setkej se s pozůstalými. A čel jejich reakcím. Expremiér Blair mezitím částečně své chyby uznal, rozhodnutí svrhnout režim iráckého diktátora Saddáma Husajna však obhajuje.

Mezitím se však množí výzvy k tomu, aby byl Blair mezinárodně souzen. Nejen od pozůstalých, také bývalý předseda Skotské národní strany Alex Salmond se vyjádřil v tom smyslu, že by rád viděl pana Blaira prošetřovaného Mezinárodním soudním dvorem v Haagu.

Blair: Učinil jsem rozhodnutí v dobré víře

Podle komise vyšetřování ukázalo, že hlavní důvod invaze – hrozba, že Irák pod vedením Saddáma Husajna vlastní zbraně hromadného ničení – nebyl opodstatněný. Británie se prý navíc připojila k invazi v Iráku dříve, než se využily všechny mírové možnosti. Intervence samotná pak byla špatně plánovaná a její důsledky kabinet podcenil, píše se v dlouho očekávané zprávě.

„Rozhodnutí o zapojení do války v Iráku bylo to nejtěžší a nejbolestnější, jaké jsem musel ve funkci premiéra učinit,“ hájí se expremiér. „Beru na sebe plnou odpovědnost za všechny chyby, bez jakýchkoli výjimek a výmluv,“ uvedl.

„Zpráva by měla ukončit obvinění z jednání ve zlé víře, ze lží či z podvodu. Ať už lidé s mým rozhodnutím zapojit se do vojenské akce proti Saddámu Husajnovi souhlasí, nebo ne, učinil jsem ho v dobré víře, protože jsem věřil, že je to v nejlepším zájmu země,“ obhajoval dál Blair nasazení vojáků do Iráku.

Otec mrtvého vojáka: Irák je dodnes v hrozném stavu

Proti Blairovi vystupují i další pozůstalí. Mimo jiné otec majora Matthewa Bacona, kterého zabila v Iráku bomba. I když mu to synův život nevrátí, učitel v důchodu Robert Bacon byl oceněn medailí britského impéria za pomoc ostatním rodinám, jejichž synové a bratři padli při službě vlasti. 

„Blair se bude moci vrátit ke své rodině, ale 179 rodin bude žít po zbytek svých životů bez svých synů a dcer. Pak jsou tu všichni ti, co byli zraněni, a stovky tisíc Iráčanů, kteří zemřeli. A po tom všem je Irák stále v hrozném stavu,“ upozornil dle The Independent.

„Cítím, že Matthew položil svůj život za něco hodnotného? Odpověď zní ne,“ dodal otec padlého vojáka.

Britský tisk: Znechucující egocentrismus Tonyho Blaira

„Omlouvám se za rozhodnutí naší tehdejší vlády, která tuto zemi zavedla do katastrofální války,“ reagoval po Blairových slovech Jeremy Corbyn. Tedy šéf labouristů, největší opoziční strany, ze které Blair pocházel. Sám Corbyn vyzval k tomu, aby ti, které zpráva jmenuje jako odpovědné osoby, byli prověřeni.

Závěry Chilcotovy vyšetřovací komise a Blairova reakce přitom ve čtvrtek ovládly první stránky britských novin. The Guardian píše o „zničujícím verdiktu o irácké válce“, Financial Times interpretují závěry jako „tvrdý verdikt nad Blairem“, The Times přinášejí zpravodajství pod titulkem Blairova soukromá válka a najdou se i příkřejší odsudky.

Daily Mail píše, že reakce Tonyho Blaira, který mezi jiným řekl, že by invazi podnikl znovu, je projevem „znechucujícího egocentrismu“ a The Sun pod jeho velkým snímkem přinesl titulek Zbraň hromadného podvodu, v narážce na zbraně hromadného ničení, které byly oficiálním zdůvodněním invaze a které se v Iráku nikdy nenašly.

„Při emotivní tiskové konferenci, během níž mu často selhával hlas, expremiér uznal, že některé rodiny mrtvých mu ‚nikdy neodpustí a nezapomenou‘,“ připomněl The Daily Telegraph.

Prakticky všechny deníky na první stránce zmiňují soukromý vzkaz Blaira tehdejšímu americkému prezidentovi Georgi Bushovi – Podpořím tě za všech okolností. Blair ho poslal už osm měsíců před invazí, v době, kdy Washington i Londýn tvrdily, že usilují o diplomatické řešení situace. „Odtajněné vzkazy Tonyho Blaira Georgi Bushovi ukázaly, jak hluboce se Blair zavázal k válce a jak přecenil svou schopnost ovlivňovat americkou politiku,“ reagují The Times. 

pekaaaros ( 10. července 2016 05:54 )

To si pamatuju jako dneska. Bylo snad září 2003 a ve všech zprávách nebylo nic jinýho, než že spojenci zaútočili na Irák a Tonny Blair prohlásil, že v Iráku se našly zbraně hromadného ničení. Seděl jsem takhle v zahrádce, užíval si babího léta a řekl jsem dost nahlas "beztak tam žádný zbraně hromadnýho ničení nenašli" A tu se na mě otočil jeden asi pětačtyřicátník. Od pohledu strašnej ODS a hned, že jsem česká lůza od piva. Říkám mu, dávej si raděj bacha aby tě nějakej tvůj kamarádíček neobral. Straky kradou i strakám. Ještě chvíli tam po mně cosi štěkal. Tak jen tak pro připomenutí, doufám že jsi to v rádiu zachytil, že se tam SAMOZŘEJMĚ nic nenašlo a "česká lůza z hospody" měla opět pravdu! Stejně jako z uprchlíkama. A ještě vzkaz pro toho moulu ODS. Buďme všichni rádi, že jakožto člověk s tendencí uvěřit vždy oficiálnímu politickému proudu, jsi nežil za 2. světové. to by bylo donášek , to by bylo bonzování a práskání. To by bylo mrtvých sousedů. A teď si běž dát modrý sako do čistírny. Nějak se ti zaflákalo od ptačích hven.

hanka666 ( 7. července 2016 19:41 )

A to ještě krvavá Mařka Allbright řekne, že půl milionu mrtvých iráckých dětí je o.k. Jsem si to video pustila několikrát, jestli jsem dobře slyšela.

dumik ( 7. července 2016 19:27 )

neměl žádné špatné informace, vybavuju si, že skutečnost, že žádné zbraně nejsou, probíhala normálně v novinách a podle mne dokonce tajné služby i varovaly. Jistě je třeba litovat i Britů - ale na druhé straně, jak se podívá Tony nebo i tyhle rodiny do očí těm Iráčanům, kterým vyvraždili desetitisíce spoluobčanů včetně malých dětí?

sexymozek ( 7. července 2016 19:13 )

Británie není jediná, kterou USA zatáhly do války a neni ani zdaleka poslední.Brzy se o tom přesvědčíme i my díky našim říťolezcům

hanka666 ( 7. července 2016 19:03 )

Paní má úplnou pravdu. Taky mi nepřijde normální dělat bordel a války po světě, vraždit prezidenty jiných zemí, loupit a parazitovat na půlce světa.

Zobrazit celou diskusi