Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

FBI Clintonovou v e-mailové kauze neobvinila: „Ostuda! Uplácí!“ zuřil Trump

Autor: mb - 
6. července 2016
17:17

FBI po měsících vyšetřování Hillary Clintonovou (68) nakonec v tzv. e-mailové kauze neobvinila. To rozčílilo bojovníky za svobodu slova, ale třeba i soka Clintonové, republikánského kandidáta Donalda Trumpa (70). Ten nešetřil kritikou a obvinil bývalou první dámu z toho, že uplácela.

„FBI ve zprávě mluvila o Clintonové hrozným způsobem. A já se ptám – jak je možné, že nebyla obviněna?“ řečnil Trump v Severní Karolíně před svými příznivci. „Takže nebude žádné obvinění, což je fakt úžasné. Ale já vám řeknu jednu věc, přátelé, máme tady nepoctivý systém,“ doplnil extravagantní miliardář.

„Hillary je nepoctivá! Copak to nechápete? Je to jedna z nejvíce falešných političek v historii,“ rozohnil se boháč a doplnil: „Lhala celé zemi o tom, že neposílala tajné informace soukromou poštou. Lhala! Posílala informaci včetně té, která byla klasifikována jako přísně tajná. Přísně tajná!“

V davu se jeden z přívrženců Trumpa rozohnil natolik, že začal vykřikovat „pověste tu dě*ku“. Kandidát na post prezidenta volání ignoroval a pokračoval v kritice Clintonové. „Jiní lidé byli potrestáni za menší přestupek daleko přísněji než prolhaná Hillary Clintonová. Znamená to snad, že nyní musíme každého očistit? Zrušit jim tresty? Nezapomínejme, že žijeme v zemi, která by měla být spravedlivá,“ dodal Trump.

„Podplatila ji! Řekla Lorettě Lynch (vrchní státní zástupkyně, pozn. red.), že zváží její setrvání v úřadě. Není to snad úplatek? Je to úplatek!“ křičel následně podnikatel. FBI sice nedoporučila stíhání Clintonové, ale teoreticky by tak mohla učinit právě ještě Loretta Lynch.

Pozornosti médií také neuniklo, že za naprosto stejný čin dostal „obyčejný“ občan dva roky a pokutu 7500 dolarů (zhruba 183 tisíc Kč). Jednalo se o případ příslušníka námořnictva Bryana Nishimury, který „přechovával utajené informace na neautorizovaném médiu, když cestoval mimo základnu v Afghánistánu… Ve Spojených Státech Nishimura nadále přechovával utajovanou informaci na neautorizovaném médiu a lokaci,“ stálo v rozhodnutí soudu.

Hilary Clintonová čelila stejnému obvinění, místo oficiálního e-mailu totiž používala svůj soukromý. Když ale začalo vyšetřování, někdo e-maily ze serveru vymazal. Na dotazy novinářů pak Clintonová reagovala značně podrážděně, když na ně křičela: „Jak vymazal? Jako utěrkou? A vůbec, nikdo o tom kromě vás nemluví!“

Samotná FBI pak přilila ve své zprávě olej do ohně, když sdělila, že Clintonovou sice neobviní, ale ostatní lidé budou muset čelit následkům, pokud se zachovají stejným způsobem jako kandidátka na post prezidenta.

Již minulý měsíc se do Hillary Clintonové navezl i známý bojovník za svobodu slova Edward Snowden, který nalezl politický azyl v Rusku poté, co prozradil veřejnosti, jak americké a britské tajné služby sledují nevinné občany. Na sociální síť Twitter napsal: „Porušte pravidla kvůli veřejnému zájmu a skončíte v exilu. Porušte je pro svůj vlastní prospěch a můžete se stát prezidentem.“

Rozhodnutí FBI neobvinit Clintonovu ale nejvíce poškodilo demokratického kandidáta Bernieho Sanderse (74), který v souboji se svou soupeřkou prohrává. Kdyby byla Clintonová oficiálně obviněna, Sandersovi by se otevřela cesta ke kandidatuře za demokratický tábor.

hanka666 ( 6. července 2016 18:11 )

Vždyt ta baba je šílená. Podívejte se ji do očí.Trumpe, ty nebudeš prezident, to je raději zneškodní. Jako J.F.K.

deep_ass_flsting ( 6. července 2016 17:43 )

Mrrrdky americký korupčnícký!

Zobrazit celou diskusi