Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britští židé chtějí německé pasy: Vyděsil je brexit a vlna xenofobie

Autor: mb - 
5. července 2016
14:01

Potomci německých židů, kteří se usadili v Británii poté, co k moci přišel Adolf Hitler, žádají o německé občanství. Někteří dokonce uvažují o přesídlení do Německa. Důvodem je obava ze ztráty výhod, které přináší občanství EU, ale britské židy též znepokojuje náhlý nárůst xenofobních a rasistických útoků v Británii.

„Má rodina i já jsme šokováni nárůstem rasismu. Jsme židé, takže se nás to asi také dotkne. Minulý týden byl na ulici obtěžován pár, který mluvil nizozemsky. To sice nebyl antisemitský, ale spíše xenofobní útok, ale ukazuje to, jakým směrem se země ubírá,“ říká Rachel Houseman z Londýna, která pracuje ve finančním sektoru.

„Brexit bude špatný pro výrobu i finanční služby, nevidím žádné známky optimismu. Hodně firem, zvláště finančních, se přesune do EU,“ tvrdí Houseman a dodává, že si ona i její rodina zažádá o německé občanství: „Vůbec nevíme, jak to bude s cestováním v budoucnu, politici jen mlží, panuje chaos.“

Podobně mluví i další potomek německých židů a jinak rodilý Brit Thomas Harding. „Byl jsem znechucen, když jsem se dozvěděl výsledky referenda. Mám nyní přijít o svůj evropský pas? O právo pracovat a žít ve 27 evropských zemích? To pociťuji jako opravdovou ztrátu… Pak jsem si vzpomněl, že mám právo požádat o německé občanství,“ prozradil Harding britským médiím.

Dle německého zákona totiž „bývalí občané Německa, kteří mezi 30. lednem 1933 a 8. květnem 1945 přišli o občanství z politických, rasových nebo náboženských důvodů , mají nárok na jeho obnovení. Toto právo se vztahuje i na jejich potomky.“

Britští židé nejsou jedinou skupinou obyvatel Spojeného království, kteří hledají způsob, jak si udržet evropský pas i po výsledku referenda. Nárůst žádostí o občanství hlásí Itálie, Belgie i Francie. Největší nápor ale zaznamenalo Irsko, přes 400 tisíc Britů má totiž irské kořeny a tím pádem i právo na občanství.

Británie po brexitu hlásí obrovský nárůst rasistických útoků, a to až o 500 procent. Země se též ocitla v politické krizi. Premiér David Cameron (49) oznámil, že hodlá odstoupit a Británie tak hledá nového premiéra. Dosavadní favorit a horlivý zastánce brexitu Boris Johnson (52) kandidaturu překvapivě stáhl. Na funkci předsedy politické strany též rezignoval další protievropský politik Nigel Farage (52).

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

anno ( 5. července 2016 17:21 )

A ještě je to bude DĚSIT hodně DLOUHO!!!!

anno ( 5. července 2016 17:17 )

Nejvíc je vyděšený Mainstream, na Blesku se děsí ještě DNES!!!!!

Zobrazit celou diskusi