Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horor v New Yorku: Turista (18) šlápl na ukrytou výbušninu, roztrhala mu nohu

Autor: ČTK - 
4. července 2016
19:36

Teprve osmnáctiletý mladík téměř přišel o nohu poté co v newyorském Central Parku šlápl na kámen, pod kterým byla ukrytá podomácku vyrobená výbušnina. Exploze mu vážně poranila nohu. Incident vystrašil Newyorčany, kteří dnes jako ostatní Američané slaví státní svátek - Den nezávislosti. Policie ujistila, že o žádné konkrétní hrozbě v New Yorku neví.

Postižen byl osmnáctiletý turista ze severní Virginie, který navštívil velký veřejný městský park ve čtvrti Manhattan se dvěma přáteli ve věku 18 a 20 let. Explozi vyvolal šlápnutím na jeden kámen. Byl vážně zraněn, ale po operaci je podle zdrojů CNN jeho stav stabilní.

Policie pátrá po původu nálože. "Jedná se jasně o výbušninu. Nic ale nenaznačuje, že ji sem někdo dal s úmyslem někoho zranit," řekl CNN velitel pyrotechniků Mark Torre. První poznatky podle něj naznačují, že šlo o podomácku vyrobenou třaskavinu, možná připravenou pro amatérské ohňostroje u příležitosti státního svátku. Policisté myslí, že výbušnina nikoho neměla zranit, ale šlo o velmi nestabilní směs. Výbušnina byla umístěna v odlehlejším místě, kam nikdo obvykle nechodí.

"Neexistuje žádná konkrétní, věrohodná hrozba namířena na New York či oslavy státního svátku," prohlásil zástupce velitele newyorské policie NYPD John O'Connell na tiskové konferenci. Sdělil ale, že do případu se zapojili i agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřovaní (FBI).

Nedělní výbuch v hojně navštěvovaném parku přes veškerá ujištění podle CNN vystrašil obyvatele New Yorku, kteří mají na paměti nedávné teroristické útoky ve Spojených státech i jinde ve světě.

Obavy z možného ohrožení již dříve umocnil ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson, který ve čtvrtek oznámil, že u příležitosti oslav státního svátku nechal zvýšit bezpečnostní opatření na letištích, nádražích a dalších dopravních uzlech.

Upozorňujeme, že snímky v galerii nejsou vhodné pro děti a slabší povahy!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi