Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hanebná epizoda australských dějin.“ Ovlivnily podvodné SMSky výsledek voleb?

Předseda vlády Malcolm Turnbull
Předseda vlády Malcolm Turnbull  (Autor: EPA)
Autor: bru/ČTK - 
3. července 2016
13:16

Australská policie se dnes začala zabývat stížnostmi na podvodné SMS zprávy, které mohly ovlivnit rozhodování voličů při sobotních parlamentních volbách v neprospěch konzervativní vládní koalice. Předběžné výsledky ukazují na vyrovnaný souboj hlavních politických stran, nicméně naznačují ztráty vládních liberálů a zisk opozičních labouristů.

Textové zprávy, které se objevovaly na mobilních telefonech voličů a vypadaly, že přicházejí od zdravotní pojišťovny Medicare, podle médií varovaly, že veřejné zdravotní služby budou za vlády vedené Liberální stranou privatizovány. Konzervativci ale takový záměr vyloučili.

Předseda vlády Malcolm Turnbull již v sobotu večer na shromáždění svých stoupenců označil tyto SMS v souvislosti s informacemi o volebních ztrátách svých liberálů za „mimořádně nečestný čin“. „Je to pěkně hanebná epizoda v politických dějinách Austrálie,“ prohlásil podle AP šéf vlády, přičemž vinu přiřkl opoziční Labouristické straně.

Hlasování bylo natolik těsné, že bude nutné na konečné výsledky počkat zřejmě až do úterý, až budou přepočteny takzvané další preferenční hlasy, které nakonec určí vítěze v nerozhodnutých volebních obvodech. Podle prozatímních údajů volební komise má vládní koalice ve 150členné Poslanecké sněmovně zatím jistých jen 67 křesel, zatímco opoziční labouristé 71. O zbylých mandátech zatím není rozhodnuto. K zajištění většiny v dolní parlamentní komoře je nutné získat nejméně 76 mandátů.

Turnbull si přes tyto zatím nepříznivé informace stále zachovává optimismus. „Dali bychom přednost jasnějšímu výsledku. Jsem si ale jistý, že nakonec dáme pro koalici dohromady většinu,“ prohlásil dnes podle agentury DPA.

egyptanka ( 3. července 2016 15:11 )

Hlasy nesmí být korespondenční. Jinak jsou podvody a hlasování neplatné.

Zobrazit celou diskusi