Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejkrvavější útoky posledních let: Výbuchy v Bagdádu zabily přes 120 lidí

Autor: ČTK, zst - 
3. července 2016
13:35

Ne dvacet, jak uváděly původní informace, ale minimálně 120 mrtvých si vyžádal pumový atentát na rušných místech irácké metropole Bagdádu. Uvedla to policie a lékaři. 200 lidí bylo zraněno. Útok proběhl během končícího Ramadánu, tedy měsíce, kdy jsou muslimové aktivní především až po setmění.

První výbuch otřásl rušnou bagdádskou čtvrtí Karráda, která se rozprostírá ve střední a jižní části města. Prostranství v centru města, na němž bomba v mrazírenském automobilu vybuchla, bylo podle agentury AP v okamžiku exploze plné mladých lidí. Jde o nákupní zónu. Atentát se odehrál kolem půlnoci ze soboty na neděli a prakticky zdemoloval nejbližší budovu, další zapálil.

Na místo hlavního výbuchu přijel premiér Hajdar Abádí. Slíbil, že viníky potrestá. Obyvatelé ale kritizují vládu, že není s to podobným útokům stále zabránit.

Krátce po první explozi vybuchlo výbušné zařízení i ve východní části Bagdádu. Zabilo podle předběžné bilance pět lidí a 16 dalších zranilo. K atentátu se přihlásil tzv. Islámský stát, podle něj šlo o akci sebevražedného útočníka namířenou proti šíitům.

Celá akce se odehrála o Ramadánu - měsíci, během kterého se muslimové přes den postí. Jíst mohou až po západu slunce a jsou proto aktivní dlouho do noci. Ramadán končí v muslimských zemích příští týden.

Jedná se o třetí nekrvavější útok v Iráku od stažení vojska USA. Nejméně 94 obětí si vyžádalo několik útoků, které otřásly iráckou metropolí letos v květnu. Loni v červenci sebevražedný útok na tržišti v převážně šíitském městě Chán Baní Saad severně od Bagdádu zabil nejméně 90 lidí a dalších 120 zranil. K útokům se přihlásil IS ovládaný sunnity.

IS v prohlášení k nejnovějšímu útoku podle amerického střediska pro sledování islamistických portálů SITE uvedl, že jeden z jeho bojovníků se odpálil s autem u shromáždění šíitů, kteří tvoří v Iráku většinu. Obec šíitů považuje radikální organizace Islámský stát za kacíře.

Pumový atentát v Bagdádu má minimálně osm desítek obětí. Původní odhady hovořily o 20 mrtvých a desítkách zraněných. Jedna z bomb byla nastražena v autě. Pumový atentát v Bagdádu má minimálně osm desítek obětí. Původní odhady hovořily o 20 mrtvých a desítkách zraněných. Jedna z bomb byla nastražena v autě. | EPA

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální sunnitské organizace IS, která ovládá rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí osvobodili iráčtí vojáci s podporou šíitských milic před časem také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smrk ( 3. července 2016 10:14 )

Za tyhle události mohou Iráčané děkovat Američanům,Angličanům,Francouzům a dalším, kteří sice svrhli "diktátora" Husajna ale zem dostali do takového bordelu a chaosu , že to tam nikdo nedá dohromady.

Zobrazit celou diskusi