Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Za útokem v Dháce nebyl ISIS. Cizince podřezali „džihádisté z módy“

Autor: bru/ČTK - 
3. července 2016
08:17

Džihádisté, kteří v pátek zabili 20 civilistů a dva policisty při útoku na restauraci v diplomatické čtvrti bangladéšské metropole Dháka, patřili k jedné místní extremistické skupině, nikoli k Islámskému státu (IS). Uvedlo to dnes bangladéšské ministerstvo vnitra.

„Byli členové radikální islámské skupiny Džumatul Mudžáhidín. Neměli žádnou vazbu na Islámský stát,“ řekl agentuře AFP ministr vnitra Madžudín Khan Alamgir. Útočníci podle něj pocházeli z lepších rodin a vystudovali dobré školy. Džihádisty se stali, „protože se to stalo módou,“ dodal ministr.

Skupina Džumatul Mudžáhidín (Shromáždění svatých bojovníků) je v Bangladéši zakázaná od roku 2005, kdy provedla řadu smrtelných atentátů.

Ke krvavému útoku, po kterém v zemi panuje dvoudenní státní smutek, se krátce po něm přihlásila radikální organizace Islámský stát. Bangladéšská vláda podle AFP tradičně popírá přítomnost nějaké mezinárodní islamistické skupiny v zemi, zvláště IS.

Bangladéšská policie zveřejnila jména a fotografie šesti útočníků, které zabili příslušníci protiteroristického komanda. Sedmého atentátníka, kterého zatkla, nyní policie vyslýchá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 3. července 2016 10:27 )

 Faktem zůstane že jsou to moslemové !!! Ale vůbec to nemá s ničím,ale opravdu s ničím nic společného. Měli by dostat asyl u Makrely.

a-z- ( 3. července 2016 09:31 )

Tak rychle tam poslat Františku, aby jim vysvětlila, že šlápli vedle. Tohle není fakt moderní!

Zobrazit celou diskusi