Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Drsný útok ve čtvrti diplomatů: Islamisté podřezali cizince v restauraci

Autor: bru/ČTK - 
2. července 2016
13:58

Útok na restauraci v bangladéšské metropoli Dháce, kterou v pátek večer přepadla skupina ozbrojenců, a dnešní osvobozovací operace bezpečnostních sil si vyžádaly 28 mrtvých. Mezi oběťmi je 20 civilistů, pravděpodobně všichni jsou cizinci, především Italové a Japonci. Na tiskové konferenci to podle médií řekl generál Ašraf Čaudhrí. Státní příslušnost všech obětí zatím určena nebyla, nicméně žádní Češi podle českého ministerstva zahraničí mezi nimi nejsou.

Většinu obětí útočníci podřezali, řekl generál. Tito lidé zemřeli už v pátek během přepadení restaurace. Potvrdil rovněž, že šest ozbrojenců dnes bezpečnostní síly zabily při osvobozování zbylých rukojmí, a dodal, že jednoho se jim podařilo zadržet živého. Armáda a policie nyní ještě pátrají po možných dalších extremistech, kteří mohli uprchnout a ukrývají se.

K obětem na životech patří ještě dva policisté, kteří zahynuli už v pátek při prudké přestřelce, která se strhla s útočníky krátce po přepadení kavárny.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová v sobotu sdělila, že mezi oběťmi nebyli žádní Češi. "Událost dál sleduje náš honorární konzul v Dháce a také ambasáda v indickém Dillí," dodala.

Bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová v dnešní reakci zločin odsoudila. Zároveň oznámila rozhodný "boj proti teroristickým útokům, které sužují Bangladéš", a vyzvala lid, aby se k tomuto boji přidal.

Vysoký představitel jednotky rychlého nasazení podplukovník Muhammad Masúd již dříve sdělil, že bezpečnostní síly dnes zachránily 13 rukojmích, mezi nimiž jsou tři cizinci. Jde o dva Srílančany a jednoho Japonce, který utrpěl střelné zranění.

Podle dřívějších informací vyplývajících ze svědectví lidí, jimž se podařilo uprchnout při začátku útoku, skupina ozbrojenců zadržovala od pátečního večera v restauraci v diplomatické čtvrti přes dvacet lidí, včetně několika cizinců. Podle italského velvyslance bylo mezi nimi sedm Italů. Japonská vláda oznámila, že v restauraci se nacházelo osm Japonců, z nichž jeden byl dnes zachráněn.

Do záchranné operace, která začala kolem 7:40 místního času (asi 3:40 SELČ), bylo nasazeno přes sto policistů a vojáků a na místě bylo několik obrněných vozidel. Oblast byla uzavřena, takže nikdo z novinářů se do blízkosti zásahu nedostal. A zatímco na začátku byla slyšet ohlušující palba, po skončení operace nastalo ticho.

 

Přesný počet ozbrojenců, kteří v pátek vtrhli za mohutné střelby kolem deváté večer místního času (asi 17:00 SELČ) do španělské restaurace Holey Artisan, není zatím znám. Podle výpovědi dvou zaměstnanců restaurace, jimž se podařilo ve zmatku bezprostředně po přepadení uprchnout, bylo útočníků asi pět až osm. Televize CNN uvedla, že šlo o mladé muže.

Události nabraly rychlý spád poté, co členové bezpečnostní hlídky spatřili před místní nemocnicí skupinu ozbrojenců, kteří před nimi unikli do budovy, kde se nachází i přepadená restaurace. Podle svědků útočníci přitom provolávali známé heslo "Bůh je veliký", které obvykle používají islamističtí atentátníci při teroristických útocích.

Při přestřelce záhy po útoku bylo již v pátek zraněno přes 30 policistů, z nichž dva zemřeli. Ze zraněných osob v nemocnici je deset v kritickém stavu.

K útoku se v pátek v noci přihlásila organizace Islámský stát (IS), která posléze zveřejnila drastické fotografie, jež mají podle agentury Amak, blízké IS, pocházet z prostor restaurace. Je na nich vidět několik lidí ležících v krvi pod stolky s nedojedeným jídlem.

Zda je v pozadí útoku skutečně IS, není oficiálně potvrzeno a mnozí o tom pochybují. Bezpečnostní experti, které citovala CNN, uvedli, že jako pravděpodobnější pachatel se jeví spíše teroristická organizace Al-Káida, která je v této oblasti aktivnější.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anno ( 2. července 2016 14:43 )

Rádoby k nám natahali Sobotkovci, Halíkovci či Kalouskovci, pak lide bojuj s Islámským terorem. EUroUNionisti jsou také teroristi, nebot teror vlastního lidu podporují a snaží se Islamizovat naše země!!!!

Zobrazit celou diskusi