Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bratislava opustí EU a NATO? Na Slovensku zahájili extrémisté petici

Autor: ČTK, mb - 
1. července 2016
15:48

Krajně pravicová slovenská strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) v pátek začala sbírat podpisy za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie a NATO. Iniciativu strana odstartovala v první den půlročního předsednictví Slovenska v Radě EU. 

„Tuto aktivitu vnímáme nejen jako potřebnou i vzhledem k rozhodnutí Británie, ale i jako prostor pro celospolečenskou diskusi o skutečných výhodách a skutečných nevýhodách členství Slovenské republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ řekl novinářům předseda LSNS Marian Kotleba (39).

Strana se rozhodla pro dvě petice, jedna se týká plebiscitu o odchodu země z EU a druhá o vystoupení Slovenska z NATO. Petice, pod které se mezi prvními podepsal Kotleba, LSNS zahájila před budovou slovenského parlamentu.

Pro vypsání referenda musí LSNS v pětimilionovém Slovensku získat alespoň 350 tisíc podpisů. „Neděláme si iluze. Vnímáme to jako dlouhodobou aktivitu nepochybně přesahující rámec jednoho roku,“ uvedl Kotleba.

LSNS označuje NATO za „zločineckou organizaci“ a EU za „novodobý žalář evropských národů“. Zahájení sběru podpisů je podle Kotleby symbolickým začátkem „obnovení suverenity a samostatnosti“ Slovenska.

Petici za vypsání lidového hlasování o vystoupení Slovenska z EU ohlásila LSNS po rozhodnutí voličů v Británii, kteří se minulý týden vyslovili pro vystoupení své země z EU. Kotlebova strana, která v březnových volbách překvapivě získala osm procent hlasů a poprvé se dostala do sněmovny, nakonec přidala i petici o vystoupení Slovenska z NATO.

Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nutné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů. Právě na této podmínce ztroskotala až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, všechna dosavadní lidová hlasování. Naposledy se tak stalo loni v referendu o ochraně tradiční rodiny. Kotleba řekl, že strana by chtěla prosadit snížení hranice účasti potřebné pro platnost plebiscitu na úroveň kolem 33 procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi