Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Miju (8) unesl otec: Chce ji odvézt do Afriky! Prarodiče jsou zoufalí

Osmiletou Miju unesl ze školy její otec.
Osmiletou Miju unesl ze školy její otec.  (Autor: TV JOJ/Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: lm - 
1. července 2016
11:08

Mija (8) už je od úterka nezvěstná. Tehdy si pro ni do školy v Banské Bystrici přišel její táta z Jihoafrické republiky a odvedl ji pryč bez souhlasu prarodičů, kteří ji mají v péči. Michael Kliment se ozval slovenským médiím, aby vše vysvětlil.

Malá Mija Anastasia Klimentová (8) se narodila v Jihoafrické republice. Před čtyřmi lety se ale s maminkou vrátila na Slovensko a od té doby žije tam a s otcem nebyla v pravidelném kontaktu. Proto když maminka Miji zemřela po těžké chorobě před dvěma měsíci, Krajský soud v Banské Bystrici svěřil holčičku její babičce a dědečkovi.

To se ale nelíbilo otci holčičky, který přiletěl z Jihoafrické republiky a pro dceru si přišel do školy v Banské Bystrici. Odsud ji bez souhlasu prarodičů odvedl a spolu utekli. Prarodiče s ní od té doby nejsou v kontaktu a policie po dítěti vyhlásila pátrání. Michael Kliment se nyní ozval slovenskému deníku Nový Čas a vysvětlil, proč tak učinil.

„Řešil jsem to radikálně, protože od smrti matky naší dcery mi bylo zakázáno s ní mluvit. Na Slovensku jsem byl dva týdny a dceru jsem mohl vidět jen pár minut,“ vysvětlil Michael s tím, že Mija prý byla šťastná, když pro ni přišel. „Jsem poctivý občan. Nikdy jsem neměl problémy s policií a neporušil jsem žádný zákon. Nemyslím si, že bych dokonce něco porušil i v těchto dnech, protože mi soud uznal plnou péči o dceru. Jsem její jediný žijící rodič a velmi ji miluji,“ dodal.

Michael s dcerkou prý nyní cestuje po Evropě a plánuje, že by ji odvezl do Jižní Afriky. Mija by si to prý sama přála. Rád by se s prarodiči dohodl, aby s dívkou mohli být v každodenním telefonickém kontaktu a přijeli i na návštěvu. Ti s ním prý ale nekomunikují.

Video  Reportáž TV Joj o unesené Mije  - TV JOJ
Video se připravuje ...

dzambulka007 ( 16. září 2016 14:45 )

Arogance, svévole a drzost "našich" soudců nezná mezí. Mám tedy zkušenosti jenom s českými, na Slovensku to asi nebude lepší.

staryotec ( 2. července 2016 12:14 )

Ja,ako starky Mije,by som rad napisal pravdu. Mija bola unesena mamov v roku 2013. Od vtedy sa sudujeme a vyhrali sme vsetky sudi na Slovensku, a Mija nebula vratena.Vy neviete aky je bordel v sudnictve na Slovensku. Teraz,ked mamka zomrela,tak si robia narok na nu stari rodicia. Pozrite sa na stariho otca,on bol alkoholik. Ta na vydeu,je jej teta,co nema s Mijov nic spolocne. Ked si ju otec zobral,tak nebol vyneseny ziadni rosudok ze mija ma ist starym rodicom.To bolo az po zobrati s pred skoly a on o tomm nic nevedel. Mija je Juhoafricky opcan,Sud pri rozvode pridelil Miju otcovy. Cize patry do juznej Afriky. Ja pochhadzam s Ceskoslovenska a musel som opustit Slovensko v roku 1969,lebo som bol odsudeni za vyvadzanie proti Rusom. Moja manzelka je tiez zo Slovenska.Mame vela znamych po cesku a Slovensku. Ked budete niekedy cestovat po Slovensku,dajte si pozor na sudi a policajtov,je tam velky bordel. Pozor na zlatokopky Ceske Slovenske,co chcu muza iba pre peniaze A ta hnusna rodina,ani ich do domu nepustili,museli sa rospravat pred brankov. S pozdravom ostava sklamany starky zo Slovenska.

ellka ( 1. července 2016 14:56 )

Dievčatko sa narodilo v Juhoafr. republike, tam prežilo prvé roky života. Takže bude asi občiankou Juhoafr. republiky. Matka jej mohla vybaviť trvalý pobyt na SK, keďže sama bola Slovenka, ale to neznamená že od tej chvíle na dievča majú väčšie právo starí rodičia ktorí sú Slováci, ako otec cudzinec. Ja som pre zmenu v slovenských novinách čítala že otcovi dieťa prisúdil juhoafrický súd, ale slovenské súdy rozhodli v prospech matky. Nechápem ako môže rozhodovať ďalší súd keď už jedno súdne rozhodnutie existuje.

janapi ( 1. července 2016 12:38 )

Nikde jsem se nedočetla-proč matka s dcerkou se vrátily z Afriky .....slovenský soud sice po smrti matky rozhodl-ale dle všeho prarodiče úmyslně neuváděli otce malé Mii. Ten má pochopitelně na dcerku větší právo než oni..a je jen na něm-zda umožní kontakt dcerky s babí a dědou. Takto to vypadá-že naopak oni či jejich dcera způsobila únos malé Mii!

dumik ( 1. července 2016 12:14 )

ale unesl, Mia měla trvalé bydliště na Slovensku, a slovebský soud rozhodl o opatrovnictví, jediná cesta bylo požádat slovebský soud o jiné rozhodnutí, takto je to únos a dítě se má vrátit na Slovensko do případného dalšího soudního rozhodnutí.

Zobrazit celou diskusi