Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teror v Istanbulu: Útočili Rus, Uzbek a Kyrgyz, tvrdí turecké úřady

Autor: ČTK - 
30. června 2016
13:53

Tři sebevražední atentátníci, kteří v úterý na istanbulském letišti způsobili smrt 43 lidí, měli uzbecké, ruské a kyrgyzské občanství. Uvedly to dnes turecké úřady. Již dříve turecký deník Hürriyet informoval, že jeden z útočníků byl Čečenec Osman Vadinov (podle některých médií Vadimov).

Podle tureckých médií Vadinov přišel do Turecka loni ze syrské Rakky, bašty organizace Islámský stát (IS). Právě tu podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za úterní sebevražedný atentát. V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, z nichž mnozí jsou veteráni z čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS však nejsou Čečenci příliš proslulí.

Dnes v noci turecká média zveřejnila fotografie domnělých tří teroristů z istanbulského letiště tak, jak je zachytily letištní bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl i přes letní teplé počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako.

ČTĚTE VÍCE: Vše o teroristickém útoku v Istanbulu

Turecká policie dnes podle agentury Anadolu zadržela v souvislosti s útokem 13 lidí podezřelých z kontaktů s radikály z IS. Při razii v několika istanbulských čtvrtích zasahovala současně na 16 adresách. Mezi zadrženými jsou podle Anadolu tři cizinci. Jejich národnost úřady neoznámily. Počet obětí úterního útoku na istanbulské letiště mezitím vzrostl na 43. Oznámil to dnes turecký ministr vnitra Efkan Ala s tím, že mezi oběťmi je 19 cizinců.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS) vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na ovládaných územích v Iráku a Sýrii.

Video  Policista se snažil zastavit teroristu před odpálením.  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viktor_c ( 30. června 2016 19:37 )

super ( 30. června 2016 19:20 )

Zlo hrozí z Ruska.

tgbg ( 30. června 2016 15:57 )

PUTLER SE MSTÍ ZA SESTŘELENÉ LETADLO!!!!!!

anka ( 30. června 2016 15:08 )

to se snazite odvaratit pozornost od toho, ze atentatnikem byl rus a dva byvali soveti??

asijo ( 30. června 2016 14:30 )

Jiří Dienstbier má občanství americké,takže minitra dělá člověk z miltaristické země USA.

Zobrazit celou diskusi