Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim Čong-un si vymyslel novou funkci: Hned ho do ní zvolili!

Autor: ČTK - 
30. června 2016
08:30

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si na středeční schůzi parlamentu nechal odhlasovat novou státní funkci v čele stalinistické diktatury. Podle pchjongjangského ústředního listu Rodong sinmun stanul v čele Státní rady, nového nejvyššího státního orgánu, který byl vytvořen místo dosavadní nejvlivnější Komise národní obrany. I jejím předsedou byl Kim.

Parlament podle severokorejského listu provedl příslušné změny ústavy. Předseda parlamentu Kim Jong-nam na schůzi sněmovny prohlásil, že jmenování Kim Čong-una do nejvyšší funkce je „odrazem neochvějné vůle lidu a armády poskytovat podporu vůdci země, který je ztělesněním síly Koreje“. Návrh na jmenování diktátora byl schválen jednomyslně.

Kim se stal členem Komise národní obrany v roce 2009. Nejvyšším vůdcem byl jmenován po smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011, převzal také velení armády a v dubnu 2012 se stal prvním tajemníkem Korejské strany práce (KSP) a povýšil do vedení Komise národní obrany.

Do roku 1998 byla nejvyšším postem v komunistické Koreji funkce prezidenta. Obsazování této funkce ale bylo zrušeno, když byl „věčným a jediným“ prezidentem země vyhlášen zakladatel KLDR Kim Ir-sen, který zemřel v roce 1994.

Ruudazvostravy ( 30. června 2016 12:27 )

Depák,tendle Kymčok skrátka fut jede.Dyk má taki unyverzytu ze Šwajcu a ňákí volygarchové s Wólstrýtu mu nemůžou čuchnout ani k pr*dely.Eště ajť sešroubuje ňákí to automatyckí torpédo a vipálý těm válečnejm štváčům ribník.

agfor ( 30. června 2016 11:42 )

Začalo to ale všechno v ČR. Samozvaní pablbi sedí u koryt a jsou čím dál víc nenažraní.

ohrazenice ( 30. června 2016 09:22 )

KLDR má vzor v Evropské Unii. Tam se také politici zvolí sami a to na věčné časy.

Zobrazit celou diskusi