Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Po smrti šesti dětí stahuje IKEA miliony komod a prádelníků

Dva ze šesti modelů nábytku, které se IKEA rozhodla stáhnout.
Dva ze šesti modelů nábytku, které se IKEA rozhodla stáhnout.  (Autor: CPSC)
Autor: ČTK - 
29. června 2016
07:09

Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje ve Spojených státech a v Kanadě téměř 36 milionů prádelníků a komod. Nábytek je spojován s úmrtím šesti dětí. Oznámila to americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC).

Akce se týká šesti modelů komod či prádelníků MALM vyrobených v letech 2002 až 2016 a zhruba 100 jiných modelů komod či prádelníků. Není-li tento nábytek připevněn ke zdi, může se převrhnout, což představuje nebezpečí pro děti, uvedla CPSC v prohlášení.

Komise registruje podle agentury AFP celkem 41 nehod spojených s tímto nábytkem, při kterých bylo zraněno 31 dětí ve věku od 19 měsíců do deseti let. Dále má zprávy o šesti případech úmrtí v souvislosti se stahovaným nábytkem. Nejstarší z nich pochází z července 1989, kdy po převržení volně stojícího prádelníku zahynula dvacetiměsíční holčička.

 Nejnovější případ pochází z letošního února, kdy po pádu komody zahynul 22měsíční chlapec. Mluvčí švédské skupiny Kajsa Johansson uvedla, že komody IKEA splňují „požadavky stability na všech trzích, kde se prodávají“.

Ve Spojených státech se stažení týká zhruba osmi milionů komod a prádelníků MALM a 21 milionů dalších modelů. Zhruba 6,6 milionu kusů nábytku je stahováno v Kanadě. IKEA v rámci celé akce nabízí možnost vrácení peněz nebo poskytnutí upevňovacího materiálu zdarma.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

barca025 ( 21. listopadu 2016 12:58 )

 Dětí mi je líto ale jak už tady zaznělo, komody se mají přivrtat ke zdi. Když se tak nestalo, No bohužel stala se tragédie. Je to vina rodičů.

Lukas1000 ( 29. června 2016 08:44 )

To vis ze jo....tak jdi jinam a tam zbozi zaplatis a budes cekat 6-8 tydnu

bobou ( 29. června 2016 08:38 )

Tyhle výrobky, vyrobené z odpadu by vůbec neměly přijít do prodeje, jako celá IKEA. Co tam za ty nehorázné ceny mají hezkého, praktického, užitečného? N I C !!!!! . A to muselo stát život nejméně 6 děcek, aby ten šmejd teprve stáhli z prodeje ???? Ano to je to "demokratické" myšlení těchto velkovýrobců a prodejců. Nejdříve se napakovat, ať to stojí, co to stojí, hlavně, že nám přibývají milióny na kontech. Do této velkoprodejny jsem zašel kdysi hned po otevření u nás v ČR. A po nákupu, kdy hledal prodavač půl hodiny, kdeže si mám nejprve najít (v jakém regálu a kterém patře)a pak čekat další hodinu na výdej a platbu za 2 židle. Jsem si řekl nikdy více !!!

Lukas1000 ( 29. června 2016 08:28 )

Za to, ze jste si neprecetli navod a dle instrukci nepripevnili ke zdi muze teda kdo? IKEA? Ne, muzete za to vy.

anyyt ( 29. června 2016 08:21 )

Je to tak, i na mého syna se převrhla komoda Malm v úzké koupelně a přimáčkla ho ke zdi, když mu byly 3 roky... Dnes mu je 9 let a stále si to pamatuje. Málokoho napadne, že i tyhle komody je potřeba přidělávat ke zdi, i když na první pohled vypadají stabilně. Bohužel to tak není.

Zobrazit celou diskusi