Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Útok na letiště v Istanbulu: 41 mrtvých, 240 zraněných. Práce vrahů z ISIS?

Autor: ČTK, všm, mib, dv - 
29. června 2016
01:05

Na Atatürkově letišti v Istanbulu se v úterý večer ozvaly tři exploze. Informovaly o tom televizní stanice NTV a CNN. Svědci citovaní agenturou Reuters tvrdili, že na letištním parkovišti se střílelo. Zatím se hovoří minimálně o 41 mrtvých a 240 zraněných, kteří byli odvezeni do nemocnice. Polovina z nich je ve vážném stavu. Česká diplomacie zjišťuje, zda výbuchy nezasáhly i české občany. Poslední letadlo z Prahy přistálo zhruba hodinu po útocích.

Podle tureckých médií se na místě odpálili tři sebevražední atentátníci. Server France 24 nicméně přinesl informaci, že vrahů mohlo být 7. Jednoho prý policie dostala živého.

Policie údajně po útočnících střílela, pokusila se tak zabránit detonaci. Bohužel marně, uvádí CNN. Atentátníci palbu oplatili, měli prý kalašnikovy.

Sedmasedmdesátiletý turista z Jihoafrické republiky Reuters řekl, že viděl, jak jeden z útočníků začal dokonce ještě před explozemi namátkově střílet. Pálil prý po všech, kdo šli před ním. Atentátník byl oblečený v černém, obličej ale zahalený nebyl, uvedl také svědek.

Zatím není jasné, zda atentátníci jsou zahrnuti do bilance mrtvých osob či nikoli.

Podle tureckého premiéra přijeli sebevražední atentátníci na letiště taxíkem. Všichni tři začali střílet a poté se vyhodili do povětří. Turecká CNN uvádí, že k útoku se odhodlali ještě před kontrolním stanovištěm. Zřejmě věděli, že nemají šanci projít. 

Podle zpravodaje televizní stanice NBC přímý svědek útoku líčil, že jeden atentátník odpálil bombu poté, co ho při zápolení dostal na zem policista.

Totožnost útočníků není známá

Spekuluje se, kdo za útokem stojí. V úvahu podle oficiálních míst připadá Islámský stát, ale i Kurdové, jejichž vztahy s Tureckem se v posledních měsících výrazně zhoršily. 

Robert Baer, zahraniční zpravodaj CNN, nicméně teorii o Kurdech považuje za nepravděpodobnou. Konflikt mezi Kurdy a Tureckem je podle něj na úrovni států a nemíří na civilisty.

Ministr Bozdag uvedl, že útočníci stříleli z automatických pušek ještě předtím, než se dostali k různým kontrolním stanovištím na mezinárodním terminálu. Rozhodili také kolem sebe několik granátů a do povětří se vyhodili, když na ně začali střílet policisté.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o případných českých obětech. Turci informovali, že mezi mrtvými bylo i několik cizinců. Ministerstvo je ve spojení s generálním konzulátem ČR v Istanbulu, ale záleží na tom, jak rychle budou postupovat turecké úřady, řekla večer mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Na letišti vypukl po explozích zmatek, vyděšení lidé prchali z odbavovací haly a na místě zasahovaly nejméně dvě desítky sanitek. Podle televizních záběrů pokryl okolí výbuchů prach a rozbité sklo.

Letadlo z Prahy v Istanbulu přistálo

Poslední letadlo mířící v úterý do Istanbulu z Prahy odletělo z Letiště Václava Havla v 19:35 českého času. Podle webu Atatürkova letiště letoun společnosti Turkish Airlines v Istanbulu přistál ve 22:06 českého času, tedy po teroristickém útoku.

V letadla seděl i ředitel Cevra Jiří Kozák. Ten své zážitky sdílel živě na sociálních sítích. Podle něj lidé nedostali ani 2 hodiny po útoku žádné informace. Vše se dočetli přes mobilní telefony a notebooky.

Podle představitelů istanbulského Atatürkova letiště po večerním teroristickém útoku bude letounům, které jsou ve vzduchu, povoleno přistání. Zrušeny byly ale všechny úterní odlety a zatím není jasné, zda budou zrušeny také ranní plánované spoje.

Záběry z bezpečnostního systému ukazují moment výbuchu:

Útoky v minulosti

Letos v lednu a březnu zaútočili v Istanbulu teroristé z Islámského státu. Během útoku zahynulo na 24 osob. Původce úterního útoku na Atatürkově letišti ale stále není znám, pouze se o něm spekuluje.

Atatürkovo letiště je hlavní mezinárodní letiště v Istanbulu. Je také největším letištěm v Turecku co do celkového počtu cestujících, obsluhovaných destinací a pohybů letadel. 

Vše o útoku na letiště v Istanbulu čtěte ZDE >>

tvujosudzmrde ( 30. června 2016 14:34 )

Za tohle muže ta zruda mužatka Merklice!!!!!

tvujosudzmrde ( 30. června 2016 09:16 )

Za tohle muže ta zruda mužatka Merklice!!!!!

pekaaaros ( 29. června 2016 12:52 )

1912: není to super, jak seš nad věcí? Neuvěříš přece médiím jako ty tupé ovce. Tak raději uvěříš těm druhým médiím.

cestr ( 29. června 2016 12:18 )

Demente Pilolte

cestr ( 29. června 2016 12:05 )

Zalez už do nory, denně tu řveš jako nemocný skřet. Převlíkači, demente.

Zobrazit celou diskusi