Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turci Rusům za sestřelené letadlo asi i zaplatí. Erdogan se Putinovi už omluvil

Autor: mb - 
28. června 2016
11:10

Ankara je připravena zaplatit Moskvě finanční kompenzaci za sestřelený bombardér. Prohlásil to turecký premiér Binali Yildirim (61) pro televizní kanál TRT. Už dříve zaslal turecký prezident Recep Erdogan (62) Vladimiru Putinovi (63) omluvný dopis, který Kreml zveřejnil na svých stránkách.

„Vyjádřili jsme naši lítost, a pokud to bude nutné, zaplatíme kompenzaci za sestřelené letadlo. Obě strany chtějí normalizaci vztahů. Myslím si, že se věci hýbou správným směrem,“ prohlásil premiér Yildirim pro turecký televizní kanál TRT.

Prohlášení premiéra přichází jen den poté, co se Recep Erdogan v dopise omluvil rodině zabitého pilota. „Ještě jednou chci vyjádřit soucítění a hlubokou účast rodině mrtvého ruského pilota a říkám »promiňte«. Celým srdcem sdílím jejich bolest. Rodinu ruského pilota vnímáme jako tureckou rodinu. Jsme hotovi k jakékoliv iniciativě, abychom zmírnili jejich bolest,“ píše turecký prezident.

Turecko sestřelilo ruský bombardér Su-24 loni 24. listopadu. Ankara tvrdila, že letoun narušil jeho vzdušný prostor. Dvěma ruským pilotům se podařilo katapultovat na území Sýrie, ale jednoho z nich ještě při seskoku zastřelila tzv. umírněná opozice. Nad bezvládným tělem Olega Peškova následně provolávali „Alláhu Akbar“.

Incident vážně narušil rusko-turecké vztahy. Moskva zakázala dovoz tureckých potravin, ale největší ránu dostal turecký turistický průmysl, který je na ruské klientele do značné míry závislý. Turecko se doposud odmítalo omluvit za sestřelení letounu, dle analytiků ke změně postoje donutila Erdogana situace v turistickém odvětví i obavy z izolace Turecka. Moskva i Ankara se navzájem označují za „strategické partnery“.

tgbg ( 28. června 2016 15:36 )

Muslim a fašista se vždycky domluví!!!

Felix Julec ( 28. června 2016 13:39 )

 Turecko není důvěryhodný partner.Je to výzva i pro EU.

andorea ( 28. června 2016 12:24 )

Letadlo zaplatí. A co pilot? Život pilotovi taky vrátí...?

Zobrazit celou diskusi