Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adept na nového premiéra Británie: Referendum o brexitu se může opakovat

Autor: bud, ČTK - 
28. června 2016
07:45

Británie by mohla uspořádat další referendum o členství v Evropské unii, pokud by se jí podařilo vyjednat s Bruselem novou dohodu, která by jí zajišťovala plnou ochranu svých hranic. V příspěvku uveřejněném v deníku The Daily Telegraph to uvedl konzervativní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. V pondělí britská média informovala, že se Hunt pravděpodobně bude ucházet o nástupnictví premiéra Davida Camerona. 

Politik, který v premiérském křesle vystřídá Camerona, by podle Jeremyho Hunta měl mít možnost jednat s Evropskou unií ještě předtím, než podá oficiální žádost o vystoupení z bloku, která zahájí dvouletou lhůtu vyjednávání. „Než nastavíme odpočítávání (do odchodu země z EU) musíme vyjednat dohodu a dát ji ke zvážení britskému lidu, a to buď v referendu, nebo jako manifest konzervativců před parlamentními volbami,“ uvedl Hunt.

Naopak ministr pro evropské záležitosti David Lidington uspořádání druhého referenda o brexitu vyloučil. „Nemyslím, že by bylo v pořádku zopakovat referendum. V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich,“ řekl v rozhovoru, který otiskl polský konzervativní list Rzeczpospolita. Připomněl současně, že referenda o brexitu se zúčastnilo více než 72 procent voličů, tedy více než loňských parlamentních voleb. 

Už v pondělí britský časopis Spectator oznámil, že je vysoce pravděpodobné, že se Hunt pokusí nahradit v úřadu britského premiéra Davida Camerona. Zdroj svého tvrzení ale časopis neuvedl.

Cameron oznámil v pátek rezignaci kvůli výsledku referenda o setrvání země v Evropské unii. Britové si odhlasovali konec členství v bloku. V pozici předsedy vlády by měl zůstat do konce září. Lhůta pro podání nominací na nového lídra konzervativců uplyne ve čtvrtek ve 13 hodin. Favority jsou bývalý starosta Londýna Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová. Ani jeden z nich ale zatím oficiálně kandidaturu neoznámil.

Zkažená pověst Británie na finančních trzích

V důsledku referenda snížila ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA. Své rozhodnutí zdůvodnila výsledkem čtvrtečního referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Rating Británie v úterý zhoršila rovněž agentura Fitch Ratings.

„Podle našeho názoru je výsledek britského referenda klíčovou událostí, která povede k méně předvídatelné, méně stabilní a méně efektivní politické struktuře ve Spojeném království,“ uvedla S&P. Poukázala rovněž na zvýšené riziko odchodu Skotska ze Spojeného království.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Podívejte se na brexit jako šanci pro Evropu i Česko očima exprezidenta Václava Klause:

Video  Brexit jako šance pro Evropu i Česko. Celý rozhovor s Václavem Klausem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Naopak ministr pro evropské záležitosti David  Lidington uspořádání druhého referenda o brexitu vyloučil. „Nemyslím, že by bylo v pořádku zopakovat referendum. V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich,“ řekl v rozhovoru, který otiskl polský konzervativní list Rzeczpospolita. Připomněl současně, že referenda o brexitu se zúčastnilo více než 72 procent voličů, tedy více než loňských parlamentních voleb.

1pepan ( 28. června 2016 10:40 )

Aha, tak Brexit byl jen o penězích pro zdravotnictví, to jsem netušil. A co ty výhrůžky proti polákům. Migrace je podle tebe vedlejší důvod? Nebylo těch důvodů mnohem mnohem víc?

dumik ( 28. června 2016 08:46 )

no ale to se v podstatě vědělo, že referendem se naši demokraté nebudou řídit, pokud nedopadne, jak chtějí, ústava EU a lisabonskál smlouva prošlapaly cestičku.

Zobrazit celou diskusi