Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zbraně CIA pro syrské povstalce prý kradli špioni. Kupovali si za ně drahá auta

Americké zbraně se dostaly na černý trh.
Americké zbraně se dostaly na černý trh.  (Autor: Reuters)
Autor: bud, ČTK - 
27. června 2016
07:20

Zbraně, které posílala americká CIA a Saúdská Arábie do Jordánska pro syrské povstalce, systematicky kradli jordánští zpravodajci. A prodávali je na černém trhu. Napsal to americký deník New York Times s odvoláním na anonymní americké a jordánské úředníky. CIA i FBI se k tomu odmítly vyjádřit. Jordánský vládní mluvčí informaci popřel.

Podle listu New York Times si Američané a Saúdové na krádeže v minulosti stěžovali a jordánská rozvědka prý poté několik důstojníků zatkla. Podle anonymního zdroje si zpravodajci za ukradené zbraně prodané v Jordánsku na černém trhu kupovali drahá terénní auta a další luxusní zboží.

„Zbraně našich bezpečnostních institucí jsou přesně sledované, s nejvyšší disciplínou,“ prohlásil vládní mluvčí Muhammad Múmaní. Informace, že by jordánští zpravodajci byli zapleteni do jakýchkoli krádeží zbraní, označil za „absolutně nesprávné“.

Zbraně zabíjely Američany

Podle deníku New York Times byly některé z těchto ukradených zbraní použity začátkem listopadu v Ammánu při střelbě v policejním tréninkovém středisku, která si vyžádala dva mrtvé Američany a tři další oběti (jednoho instruktora z JAR a dvou z Jordánska). Deník New York Times na to přišel ve společném pátrání s katarskou televizí Al-Džazíra.

Listopadový incident se stal ve výcvikovém středisku, které založily Spojené státy východně od Ammánu v roce 2003. Výcvikem tam procházejí zejména příslušníci palestinských a iráckých bezpečnostních sil. Již vycvičilo na 53 tisíc policejních důstojníků z Iráku, 8000 Palestinců a mnoho dalších z jiných arabských zemí. Útočníkem byl jordánský důstojník, který ve středisku pracoval jako instruktor a při incidentu byl zabit.

Výcvikový program řídí americká CIA a rozvědky některých arabských zemí. Jeho cílem bylo od roku 2013 ozbrojit povstalce bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Největšími přispěvateli do programu jsou USA a Saúdská Arábie, která dodává jak zbraně, tak velké částky peněz, píše deník New York Times.

tgbg ( 27. června 2016 13:06 )

Ty zbraně kradli RUSÁCI!!!!

ivoadler ( 27. června 2016 09:02 )

Asad je proruský. Proto musíme svrhnout Asada, tvrdí Amerika. Každý prostředek je dobrý. Je tu ještě nějaký wool, kterýmu to není jasný?

anno ( 27. června 2016 09:02 )

Byl to jenom výnosný obchod pracovníků CIA na přilepšenou. A že měli pomoc Asadova režimu, tomu může věřit tak akorád Blesk!!!!

Zobrazit celou diskusi