Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Falešné podpisy pod třímilionovou peticí o brexitu? Parlament je prošetřuje

Autor: ČTK, sou - 
26. června 2016
18:15

Petiční výbor dolní komory britského parlamentu vyšetřuje podezření, že petici vyzývající k novému referendu o vztahu k Evropské unii provázejí podvody. V neděli to oznámila stanice BBC. Jakékoli falešné podpisy pod peticí, kterou už podepsalo přes 3,1 milionu lidí, budou podle výboru odstraněny.

Šéfka petičního výboru Helen Jonesová BBC řekla, že zastupitelé berou podezření z podvodů velmi vážně. „Lidé připojující falešné podpisy k této petici by měli vědět, že škodí věci, kterou údajně chtějí podpořit,“ komentovala podezření. 

Petiční výbor bude na své schůzi příští týden rozhodovat, zda a kdy se o petici bude jednat v plénu parlamentu, řekla Jonesová. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 tisíc podpisů, se podle britských zákonů musí parlament zabývat.

Petice má zatím nejvíc podpisů v historii parlamentního webu, který podobné akce umožňuje. Děje se tak přesto, že premiér David Cameron opakované referendum o brexitu vyloučil. BBC uvedla, že petice má nulovou šanci uspět, protože se snaží o nepřípustnou právní retroaktivitu, tedy o prolomení základní zásady, že nový zákon nesmí platit zpětně. 

Petice vyzývá vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v Unii či pro odchod z Unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum.

Iniciátorem petice je podle BBC jistý William Oliver Healey, údajný aktivista nevelké Strany anglických demokratů, výrazně pravicové skupiny nacionalistických odpůrců EU. Petici na parlamentní web umístil v době, kdy první odhady ukazovaly na vítězství odpůrců brexitu. Když se prokázal opak, petici prý „ukradli“ stoupenci EU.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o brexitu

Nezadat ( 27. června 2016 12:40 )

Typičtí demokratičtí podrazáci jak v Rakousku.

noacojezase ( 26. června 2016 21:40 )

Hlasování po webu je ještě hůř kontrolovatelné než korespondenční.

Zobrazit celou diskusi