Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přes tři miliony Britů chtějí opakovat hlasování, Skotsko volá po nezávislosti

Autor: ČTK, val - 
26. června 2016
11:20

Petice volající po dalším hlasování o Británii a jejím odchodu nebo setrvání v Evropské unii nasbírala už přes tři miliony podpisů. To Skotové chtějí referendum o odtržení od Británie a jejich premiérka Nicola Sturgeonová v neděli pro BBC uvedla, že ta Británie, od níž se Skotsko v referendu před dvěma lety rozhodlo neodtrhnout, už po brexitu neexistuje. Prohlásila i, že jejím úkolem nyní bude udělat vše pro ochranu skotských zájmů a v jednáních s EU se pokusit zabránit tomu, aby bylo Skotsko proti vůli svých občanů vyřazeno z evropského bloku.

Už přes tři miliony Britů podepsaly internetovou petici, která vyzývá k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii. Britští poslanci jsou vzhledem k vysokému počtu signatářů nuceni alespoň zvážit debatu na toto téma. Podle mnoha politologů ale nemá petice šanci na úspěch, napsal v neděli zpravodajský server BBC News.

„My, níže podepsaní, vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v Unii či pro odchod z Unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici, která byla na stránce britského parlamentu zveřejněna již před čtvrtečním referendem.

Velká Británie se po referendu probudila do úplně jiného dne. Velká Británie se po referendu probudila do úplně jiného dne. | ČTK, EPA, Reuters

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z Unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1 269 501 hlasů.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve řekl, že žádné druhé referendum se konat nebude. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 000 podpisů, se nicméně podle britských zákonů musí zabývat petiční výbor parlamentu. Ten zváží, zda o ní má Dolní sněmovna debatovat. Podle BBC by se měl petiční výbor sejít v úterý.

Řada analytiků v britských médiích prohlásila, že konání druhého referenda nepřichází v úvahu. Uspořádání nového referenda je „vysoce nepravděpodobné“, řekl listu The Daily Telegraph přední expert na otázky ústavy Vernon Bogdanor. „Myslím si, že EU nebude chtít dál vyjednávat, považuje toto hlasování za konečné,“ dodal.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Video  Jak na brexit reagoval premiér Sobotka? Vládní tajemník Tomáš Prouza to v sobotu popsal ve Studiu Blesk.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Skotsko chce nezávislost

Mnozí Britové, včetně poslance Davida Lammyho, ale připomínají vyjádření šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage z doby před referendem. V prohlášení tehdy uvedl, že těsný výsledek by byl důvodem k druhému referendu.

„Výsledek referenda 52 ku 48 by znamenal nedokončenou záležitost. Pokud tábor příznivců setrvání Británie v Unii vyhraje dvoutřetinovou většinou, pak to tím končí,“ prohlásil Farage v květnu. Nyní nicméně UKIP odmítá, že by výsledek byl důvodem k dalšímu lidovému hlasování.

Nigel Farage (UKIP) slaví. Velká Británie vystupuje z EU. Nigel Farage (UKIP) slaví. Velká Británie vystupuje z EU. | ČTK, EPA, Reuters

Opoziční poslanec David Lammy naopak vyzval parlament, aby výsledek referenda zvrátil. Upozornil přitom na to, že referendum je nezávazné. „Parlament by měl ukončit toto šílenství a sejít se nyní k hlasování o tom, zda máme opustit Evropskou unii,“ řekl.

Vlastní referendum chtějí také Skotové. Celkem 59 procent z nich nyní podporuje nezávislost Skotska. Vyplývá to z průzkumu, o kterém informovala agentura Reuters s odvoláním na skotský list The Sunday Post. Podle průzkumu publikovaného britským listem The Sunday Times si samostatnost Skotska přeje 52 procent skotských voličů.

The Sunday Post výsledek zveřejnil na svém twitterovém účtu, aniž uvedl další podrobnosti. List The Sunday Times otiskl výsledek průzkumu společnosti Panelbase, v němž se vyjádřilo 620 lidí. Skotští voliči v referendu o členství Británie v EU jasně podpořili setrvání země v Unii poměrem 62 ku 38 procentům hlasů. 

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v sobotu prohlásila, že otázka druhého referenda o nezávislosti Skotska je na stole a vláda připravuje právní kroky, které by ho umožnily. Skotsko uspořádalo referendum o nezávislosti v roce 2014. Samostatnost tehdy odmítlo 55 procent voličů. Mnozí Skotové hlasovali ve prospěch setrvání ve Spojeném království z obavy, že po odtržení by se mohli ocitnout mimo Evropskou unii, napsala agentura Reuters.

jarda304 ( 26. června 2016 19:55 )

tak Tomáš Haas napsal, že právě tuhle petici podepsal - z hecu a aby si ověřil, že je to podfuk. Podepsat jí totiž může na internetu kdokoliv z celého světa a může se podepsat jakkoliv. Tedy nejen Britové. Petice je eurohujerská podvodná klasika.

kupredu-leva ( 26. června 2016 17:04 )

Pro Czexit 8 367 hlasů, proti 2 083 hlasů.

kupredu-leva ( 26. června 2016 17:00 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem prezidentem a vždy volíme jedině ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

noacojezase ( 26. června 2016 15:53 )

70% muslimů hlasovalo pro setrvání v EU.

honza1965 ( 26. června 2016 14:20 )

mistr_yoda, jsi blb. Samozřejmě že o podnikání mimo dosah diktátu EU je a vždy bude velký zájem.

Zobrazit celou diskusi