Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brexit: 2 miliony pro nové hlasování, mocní tlačí na Brity a konec eurokomisaře

Autor: ČTK, kal - 
25. června 2016
19:30

Už více než dva miliony lidí podepsaly petici, která žádá nové referendum o odchodu nebo setrvání Británie v Evropské unii. V sobotu v Berlíně se přitom shodla šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství, že proces odchodu Británie by měl začít co nejdříve. Ministři tak zvyšují tlak na Británii, aby s oficiální žádostí o vystoupení z osmadvacítky neváhala. A britský eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii Jonathan Hill ohlásil rezignaci.

Respektujeme rozhodnutí Británie o vystoupení z EU, ale požadujeme, aby Evropa byla také respektována, uvedl na tiskové konferenci po setkání francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Podle Ayraulta je to nyní zodpovědnost britského premiéra Davida Camerona, který s referendem přišel, a nyní také musí žít s následky rozhodnutí Britů.

To, že Cameron nehodlá odstoupit z funkce dřív než v říjnu, označil v rozhovoru pro sobotní Süddeutsche Zeitung za skandální předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Podle něj tím Cameron „drží celý kontinent jako rukojmí“.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Hill před hlasováním usiloval o setrvání Británie v EU

Jako další z vlivných politiků ohlásil rezignaci britský eurokomisař. „Nemyslím si, že by bylo správné, abych pokračoval jako britský komisař, jakoby se nic nestalo,“ uvedl Hill v prohlášení a dodal: „Proto jsem řekl (předsedovi Evropské komise) Jeanu-Claudeovi Junckerovi, že odstoupím.“

„Zároveň je třeba, abych úřad řádně předal, proto jsem mu řekl, že s ním budu spolupracovat, abych se ujistil, že se tak v nadcházejících týdnech stane,“ uvedl rovněž Hill.

Hill je členem britské Konzervativní strany, působil také jako předseda Sněmovny lordů. Komisařem v Junckerově komisi se stal v roce 2014.

Dva miliony Britů žádají nové referendum o EU

Už více než dva miliony Britů podepsaly petici, v níž vyzývají k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii.

„My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v Unii či pro odchod z Unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z Unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1 269 501 hlasů.

Odtrhne se od Británie Londýn?

Zájem o petici požadující druhé referendum o EU způsobil v pátek kolaps webové stránky Poslanecké sněmovny, která slouží ke zveřejňování petic. Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí. Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU.

Ministři zahraničí šesti zakládajících zemí Evropské unie. Druhý zleva je Němec Frank-Walter. Kromě nich jsou tu představitelé Holandska, Lucemburska, Belgie a Itálie. Ministři zahraničí šesti zakládajících zemí Evropské unie. Druhý zleva je Němec Frank-Walter. Kromě nich jsou tu představitelé Holandska, Lucemburska, Belgie a Itálie. | EPA

V pátek se objevila i petice vyzývající starostu Sadiqa Khana k odtržení Londýna od zbytku země. Podepsalo ji už 117 tisíc lidí. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 tisíc podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

hejhej ( 26. června 2016 09:00 )

Přemlouvat, ovlivňovat, slibovat nesplnitelné. Stejné, jako u nás před volbama.

ridic ( 26. června 2016 08:22 )

Zrusit EU, je to akorat velice draha organizace, ktera nic kloudneho nevymysli, pouze omezuji vyrobu a zemedelstvi mensich clenu EU, aby mohli umoznit vetsim a mocnejsim clenum EU, to ovsem ČR v zadnem pripade neni, vyvazet svoje vyrobky a vypestky. A kdyz se k tomu pridaji jeste platy a vyhody tech darmozroutu, kteri se tam valeji a nic kloudneho nevymysli. Jourova, Zahradil, Spidla a dalsi co ti tam mohou dosahnout, tam porouci pouze makrela, pouze si uzivaji "slusne " vyplaty a tlemi se nam obycejnym lidem, kteri zde ziji i pod hranici chudoby a musi drzet hubu a platit dane na ty politiky tady, kteri pro ne take nic neudelaji.

jiznicechy ( 26. června 2016 04:04 )

MUDr Höschl jistě ví, co říká - nemůžete ale odhlédnout od charakteru člověka, o tom inteligenční kvocient nevypoví nic. A když se zamyslíte, jací lidé v parlamentu sedí a že řada z nich je tam právě jen pro svoji bezcharakternost - potom je otázka legitimity přijatého rozhodnutí. Ve Švýcarsku referenda fungují několik století.

hanka666 ( 25. června 2016 23:54 )

Já přesně vím, co ti zmetci v EU udělají. Utáhnou nám ještě více šrouby.

povim_vam_pravdu ( 25. června 2016 23:29 )

80 (slovy: osmdesát) procent.

Zobrazit celou diskusi