Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Guantanámu propustili údajného bodyguarda bin Ládina: Poslali ho do Evropy!

Autor: lm - 
23. června 2016
15:53

Dlouhých 14 let byl zavřený v obávané americké věznici Guantánamo bez jediného obvinění. Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi z Jemenu byl podezřelý z toho, že byl bodyguardem vůdce teroristické organizace al-Káidy, Usámy bin Ládina. USA ho nyní propustila a přesídlila do Evropy!

Abdel Malik Abdel Wahab al-Rahabi z Jemenu byl držen ve věznici Guantánamo od jejího otevření v roce 2002. Tehdejší prezident George W. Bush ji nechal vystavět pro militanty zadržené v Afghánistánu a Iráku. Současný prezident Barrack Obama pak slíbil, že kontroverzní věznici nechá během své funkce v úřadu zavřít.

Al-Rahabi zde byl držen dlouhých 14 let poté, co ho USA podezřívala, že sloužil jako bodyguard Usámy bin Ládina, přinejmenší bylo „téměř jisté“, že sloužil v al-Káidě, jejíž obávaný vůdce byl zabit teprve před pěti lety. Celých 14 let ale nebyl z ničeho obviněn a vláda nyní rozhodla, že už nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko a může být propuštěn.

Do Jemenu, v němž zuří občanská válka, ale poslán nebude a v USA si ho taky nenechají. Namísto toho zamíří do Evropy, konkrétně do Černé Hory! Jde už o druhého propuštěného vězně, který tam bude přesídlen. „Černá Hora se připojuje k přátelům USA a spojencům v Evropě, kteří nám přijímáním vícero zadržených osob a jejich přesídlením umožňují splnit společný cíl spočívající v uzavření zařízení,“ sdělil Lee Wolosky z ministerstva zahraničních věcí, který se uzavřením Guantánama zabývá.

 

joudajoudovy ( 23. června 2016 18:50 )

dalsi chrasteni retezu od amiku. strach se musi stale udrovat a britanie zustat v eu.

pekaaaros ( 23. června 2016 16:16 )

propuštěn nebo přesídlen? To je rozdíl. Taky podle zákona pokud by byl až tak propuštěn, tak ho nemohli někam nevybíravě poslat, ne? Takže to asi nebude úplně propuštěn jako propuštěn. Tady to podepiš, tady máš mobil a klíče a běž si kam chceš.

587587 ( 23. června 2016 16:14 )

Takže ten bude po 14 letech na Guantanámu nas*raný na maximum a ty hovada ho šoupnou do Evropy??? Proč si ho nenechali v USA, když není nebezpečný?!

Zobrazit celou diskusi