Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Merkelová s Poláky řešila odchod Britů z EU. Sousedy Česka dál dělí uprchlíci

Autor: mib, ČTK - 
22. června 2016
18:40

Německo i Polsko si přejí, aby Británie zůstala v Evropské unii, budou ale respektovat rozhodnutí britských občanů. Shodly se na tom ve středu v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová a šéfka polské vlády Beata Szydlová. V německé metropoli se zúčastnily společného zasedání vlád obou zemí.

„Pevně věříme, že Britové chtějí zůstat,“ uvedla Szydlová, podle níž je rozhodnutí zásadní pro budoucnost unie. Obě političky zároveň opakovaně zdůraznily, že rozhodnutí je na Britech. Možné dopady takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, ve středu Merkelová nechtěla komentovat.

Hlasování o vystoupení z unie se uskuteční již ve čtvrtek. Tábory příznivců i odpůrců brexitu jsou prakticky vyrovnané, a výsledek se tak nedá předvídat.

Německá a polská vláda se ve středu na 14. společném zasedání věnovaly také otázkám spojeným s migrací. Nadále přitom přetrvávají rozpory v názoru na trvalé přerozdělovací mechanismy pro uprchlíky, které Polsko tvrdě odmítá. Shoda je naopak v otázce lepší ochrany vnějších hranic či boje proti příčinám migrace. Těm chtějí obě země čelit i společně, například schváleným projektem výstavby školy v Libanonu, kde je více než milion syrských uprchlíků.

Jedním z témat středeční diskuze byla také otázka větší podpory výuky polského jazyka pro lidi s polskými kořeny, kteří žijí v Německu.

Zobrazit celou diskusi