Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oběti smolenské katastrofy budou exhumovat. Kaczyński: Možná je zabila bomba

Autor: ČTK, sou - 
21. června 2016
21:21

Polští prokurátoři ohlásili záměr exhumovat všechny oběti leteckého neštěstí, při kterém v dubnu 2010 u ruského Smolenska zahynul v troskách vládního letadla tehdejší polský prezident Lech Kaczyński se svou chotí, šéf centrální banky, armádní velitelé a několik poslanců.

Opětovné zkoumání dosud nezpopelněných ostatků se má uskutečnit v rámci vyšetřování, zda pád vládního letadla nebyl atentátem na hlavu státu. Tato hypotéza spiknutí hluboce rozděluje polskou politickou scénu. Polský postup podle agentury Reuters také nejspíše zhorší vztahy Polska s Ruskem, které jsou beztak špatné kvůli ukrajinské krizi.  

Vyšetřování vedené za předchozí liberální vlády dospělo k závěru o chybě pilotů, ale nyní vládnoucí konzervativní a euroskeptická strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí Kaczyńského bratr-dvojče Jaroslaw, tvrdí, že zkázu a smrt mohl způsobit výbuch na palubě. Kaczyński také obviňuje někdejšího premiéra Donalda Tuska, který nyní předsedá summitům Evropské unie, z nepřímé odpovědnosti za neštěstí kvůli nedbalosti. 

Katastrofa prý posloužila Kremlu  

PiS sice neobviňovalo Moskvu přímo z viny za prezidentovu smrt, ale tvrdilo, že katastrofa posloužila Kremlu. Kritizovalo také ruské úřady za průtahy ve vyšetřování a zadržování důkazů, jako je vrak letadla či palubní záznamníky. Rusko tvrdí, že důkazy nemůže vydat, dokud ruští kriminalisté pokračují ve vyšetřování.  

Polští prokurátoři informovali pozůstalé o tom, že exhumace nezpopelněných obětí je nezbytná pro rekonstrukci průběhu katastrofy a stanovení jejích příčin, přestože již uplynula řada let. Prokuratura se také odvolává na to, že po neštěstí bylo v Rusku několik obětí chybně identifikováno, a tak je nutné přezkoumat všechny ostatky.  

„PiS vytahuje mrtvoly z hrobů (...) Nic není svaté, nezná tabu a hlavně nemá slitování,“ napsal liberální deník Gazeta Wyborcza o počínání vládnoucí strany, jejíž ministr stojí v čele prokuratury. List také položil otázku, zda se exhumace bude vztahovat i na ostatky prezidenta a jeho choti. 

Varšavský soud uložil podmíněný trest bývalému zástupci náčelníka ochranky vládních činitelů  

„Doufám, že bude ještě více rozsudků,“ prohlásil v úterý Kaczyński o verdiktu varšavského soudu, který uložil podmíněný trest bývalému zástupci náčelníka ochranky vládních činitelů za pochybení při přípravě osudové návštěvy Smolenska. Soud současně uvedl, že není důvod považovat za příčinu katastrofy atentát.  

Letadlo s prezidentem se zřítilo u Smolenska na západě Ruska, kam polská delegace letěla uctít památku asi 22 tisíc zajatých polských důstojníků, zavražděných sovětskou tajnou policií v katyňském lese na jaře 1940. Stalo se tak na rozkaz nejvyššího sovětského vedení, které chtělo zbavit Polsko intelektuálních elit coby komunismu nepřátelských živlů, ale Moskva po dlouhá desetiletí svalovala vinu za tento masakr na Němce, než přiznala vlastní odpovědnost za zločin. 

Při letu zemřel i tehdejší polský prezident Lech Kaczyński:

tgbg ( 22. června 2016 07:23 )

Ruská vražda....

hanka666 ( 21. června 2016 23:53 )

Kaczynski, smiřte se s tím, že politici byli ožralí, včetně vašeho bratra a pilotům kecali do řízení. A nechte mrtvé spát, těm už nepomůžete.

andorea ( 21. června 2016 22:08 )

To už je paranoia...

Zobrazit celou diskusi