Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sestra zavražděné političky: „Naše rodina je zlomená.“ Odpůrci brexitu vedou

Autor: simao, ČTK - 
19. června 2016
09:05

Byly to velice emotivní okamžiky. Sestra zavražděné britské političky předstoupila před smutnící dav a přečetla rukou psané rodinné prohlášení. S rodiči za zády. Vzpomínali na Jo Coxovou, odpůrkyni brexitu. Její vražda zhrozila i světové politiky. Napomohla však patrně k tomu, že v prvním průzkumu po tragické události vedou zastánci setrvání Velké Británie v EU.

Jo Coxová zemřela rukou vraha Thomase Maira před knihovnou v Birstallu, kde se scházela s voliči. Mair stanul v sobotu před soudem, na dotaz, jak se jmenuje, mrazivě odpověděl: „Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii.“ I z těchto jeho slov je patrné, že jeho čin mohl být politicky motivován. Mair patří mezi zastánce brexitu, Coxová byla naopak odpůrkyní toho, aby se Velká Británie od Unie trhla. 

Slzy rodiny Jo Coxové: Chtěla, aby všichni byli šťastní

„Pro tuto chvíli je naše rodina zlomená, ale to spraví čas. Nikdy ale nenecháme odejít Jo z našich životů,“ uvedla v emotivním rodinném prohlášení sestra Coxové Kim Leadbeater. „Bude žít dál přes Brendana, skrze nás a skrze její opravdu krásné děti, které budou vždy vědět, jak naprosto úžasná žena jejich matka byla,“ citoval dál její slova The Telegraph.

Sestra a rodiče zavražděné britské poslankyně Jo Coxové Sestra a rodiče zavražděné britské poslankyně Jo Coxové | ČTK

Od útlého věku prý Jo Coxové šlo především o to, aby každý byl co nejšťastnější. „Byly jsme vychovány k tomu, abychom viděli to nejlepší ve všem a v každém,“ říkala Kim s tím, že je třeba pokračovat v odkazu političky včetně jejího solidárního přístupu, který se v případě Coxové týkal i uprchlíků. „Zaměřovat se na to, co nás spojuje, a ne to, co nás rozděluje,“ dodala sestra Coxové v době, kdy je Británie před brexitem rozdělena na dva tábory.

„Jsem velmi pyšný na svou švagrovou, která mluvila za nás všechny. Její sestra by byla hrdá,“ reagoval na Twitteru manžel zavražděné političky Brendan Cox.

První průzkum po vraždě: Vede tábor proti brexitu

Referendum o brexitu se přitom kvapem blíží, Brity čeká již ve čtvrtek. V prvním průzkumu veřejného mínění provedeném po vraždě poslankyně Coxové přitom vedou o tři procentní body zastánci setrvání Británie v EU.

V několika anketách z minulého týdne přitom posilovali odpůrci dalšího členství země v evropském bloku, informovala agentura Reuters.

Podle průzkumu agentury Survation pro nedělník Mail on Sunday by setrvání Británie v EU podpořilo 45 % dotázaných. Pro brexit, tedy rozvázání svazku se sedmadvaceti evropskými zeměmi, by hlasovalo jen 42 % respondentů. Anketu agentura provedla v pátek a v sobotu.

V předchozím průzkumu agentury Survation z doby před vraždou Coxové byl přitom poměr sil přesně opačný: 45 % dotázaných pro brexit a 42 % proti. Pravicový nedělník, který vychází nákladem 1,4 milionu výtisků, rovněž vyzval Brity, aby hlasovali pro setrvání v unii.

Také anketa agentury YouGov pro list The Sunday Times, která se voličů dotazovala ve čtvrtek a pátek, přisoudila vítězství v referendu zastáncům unie (44 %) proti příznivcům brexitu (43 %).

Agentura tento výsledek zdůvodnila spíše obavami voličů o ekonomické dopady brexitu než vraždou Coxové. Také tento list však dnes oznámil, že sám podporuje brexit. Před vraždou naopak řadu lidí zneklidnil průzkum The Sun, podle kterého by naopak vyhráli zastánci brexitu. 

Kim Leadbeater, sestra zavražděné britské poslankyně Jo Coxové, čte v Birstallu rodinné prohlášení. Kim Leadbeater, sestra zavražděné britské poslankyně Jo Coxové, čte v Birstallu rodinné prohlášení. | Reuters

Obavy z brexitu přitom přetrvávají i na mnoha místech Evropy. Může totiž ve zbytku EU vyvolat dominový efekt, upozornil v rozhovoru pro dnešní vydání německého nedělníku Tagesspiegel am Sonntag to řekl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

„Není vyloučeno, že brexit povede k dominovému efektu ve východní Evropě,“ řekl Asselborn. V této souvislosti zmínil Polsko, jehož konzervativní vláda zastává k unii podobně kritický postoj jako britský premiér David Cameron. Asselborn rovněž prohlásil, že Cameron učinil historickou chybu tím, že referendum o setrvání Británie v EU vůbec vypsal. I kdyby Londýn nakonec v evropském bloku zůstal, nevyřeší to podle něj problém negativního postoje Británie k EU.

spitfajr ( 19. června 2016 17:20 )

Britská poslankyně byla ( možná )obětována jako ovce jen proto, aby nedošlo k brexitu a k rozpadu projektu chazarských "elit" zvanému EU. Je vidět, že zoufalství zločineckých "elit" Západu nezná mezí a překonává i věčně sjeté tvůrce holywoodských krváků. Vražda má plno nesrovnalostí : http://aeronet.cz/news/glad-shes-gone-jo-coxova-byla-uspana-heparinem-britove-spekuluji-co-se-sta lo-v-nemocnici-false-flag-za-mobilizaci-nerozhodnutych-britu-proti-brexitu-na-miste-utoku-probihalo- cviceni/

Nezadat ( 19. června 2016 14:45 )

Na to ,že je zlomená stojí pěkně rovně.Je strašný kam až zastánci EU jsou schopní zajít,zabít matku dvou děti je zrůdné a doufám,že to Britové pochopí a vystoupí z té hrůzné organizace.Připomíná mě to 1968 taky jsme dostali bratrskou pomoc na pozvání tehdejších zrádných komunistů a to samé teď dělá Cameron.

andorea ( 19. června 2016 12:04 )

Možná začínám být paranoidní, ale nevytáhl náhodou někdo zrovna její jméno z klobouku ...?

sue-lin ( 19. června 2016 10:28 )

Neprekvapilo by ma, keby v tej vrazde mali prsty odporvovia Brexitu. Mozno prave taku obet potrebovali, lebo Brexit v prieskumoch viedol.

sendrazek ( 19. června 2016 10:18 )

jsou to krávy obě dvě. Té první blbost aspoň vynášela prachy.

Zobrazit celou diskusi