Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii.“ Údajný vrah poslankyně je u soudu

Autor: ČTK - 
18. června 2016
11:48

Britská policie oficiálně obvinila dvaapadesátiletého Thomase Maira z vraždy poslankyně Jo Coxové. V sobotu dopoledne pak Mair poprvé předstoupil před soud v londýnském Westminsteru, kde podle médií prohlásil, že zrádcům patří smrt.

„Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii,“ řekl Mair na pokyn soudu, aby sdělil své jméno. Jen o několik hodin dříve si také vyslechl oficiální obvinění.

„Právě jsme obvinili muže z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně, uvedla v prohlášení policie v hrabství West Yorkshire. Mair podle vyšetřovatelů jednal pravděpodobně sám.

Jednačtyřicetiletou Coxovou napadl vrah ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem.

Podle některých britských médií nese vinu na vraždě agresivní tón kampaně před referendem o budoucnosti Británie v Evropské unii, které se bude konat 23. června. Coxová podporovala setrvání Británie v EU.

Svědci podle médií slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy ale distancovali a uvedli, že by vrah měl být za trest „oběšen na nejbližším sloupu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi