Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Oběste ho na nejbližším sloupu.“ Drsný vzkaz vrahovi Coxové od odpůrců brexitu

Autor: simao, ČTK - 
18. června 2016
09:00

Zaútočil podle svědků za křiku hesla „Britain First“, tedy Británie na prvním místě. Od vraha britské političky Jo Coxové (†41), odpůrkyně brexitu, však dalo ruce pryč i pravicové hnutí Britain First, které usiluje o odchod Británie z EU. Vzkázalo, že by měl být za trest „oběšen na nejbližším sloupu“. Manželovi zavražděné poslankyně kondoloval i americký prezident Barack Obama.

Jo Coxovou napadl vrah s nožem i pistolí v ruce ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu u Leedsu. Nedaleko knihovny, kde se scházela politička s voliči. Podle některých britských médií nese vinu na vraždě agresivní tón kampaně před referendem o budoucnosti země v EU, které se bude konat 23. června. Coxová se angažovala za udržení Británie v Unii.

Jejím vrahem má být 52letý Thomas Mair, kterého již policie v hrabství West Yorkshire obvinila. „Právě jsme obvinili muže z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně,“ uvedl úřad v prohlášení. Žádné průtahy, Mair by měl stanout již v sobotu před soudem v londýnském Westminsteru.

Obama kondoloval manželovi. Zeman a Sobotka také

Manželovi zavražděné poslankyně kondoloval již i americký prezident Barack Obama, soustrast vyjadřují i další světové špičky. Coxová se podle Obamy stala obětí odporného zločinu.

„Svět je lepším místem díky její nezištné službě pro druhé a pro tento ohavný zločin nemůže existovat žádné ospravedlnění,“ sdělil telefonicky Obama Brendanu Coxovi. Ministr zahraničí USA John Kerry zločin označil za útok proti všem, kdo věří v demokracii.

Ve stejném duchu se ostatně již vyjádřil i prezident Zeman. „Se zármutkem a rozhořčením jsem přijal zprávu o smrtícím útoku na paní poslankyni Jo Coxovou. Spolu s ní byly napadeny základní hodnoty naší demokratické společnosti, podle nichž je politické násilí nepřípustné,“ uvedl Zeman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je smrt političky šokem pro celý demokratický svět.

Podle britského premiéra Davida Camerona je třeba z politiky vyhnat „nenávist, nejednotu a nesnášenlivost“. Matka dvou dětí Jo Coxová přitom patřila k opoziční Labouristické straně. Kvůli uctění památky Coxové se v pondělí mimořádně sejde britský parlament.

Do Birstallu tak vedle konzervativce Camerona zamířil i šéf labouristů Jeremy Corbyn. Příznivci odchodu z EU mezitím uvedli, že kampaň v neděli obnoví. Labouristická strana pozastavila svou kampaň na celý víkend.

Policie se přitom při hledání motivu vraždy soustřeďuje na krajně pravicovou orientaci pachatele. Hnutí Britain First, které je rázně pro brexit, se však od něj distancovalo a doporučovalo jej „oběsit na nejbližším sloupu“. The Sun vedle toho upozorňuje i na údajnou duševní nemoc Tommyho Maira, který v minulosti podstoupil i delší psychiatrickou léčbu.

Americká organizace na ochranu lidských práv Southern Poverty Law Center (SPLC) uvedla, že má videozáznamy, na kterých Mair vystupuje jako stoupenec americké krajně pravicové Národní aliance.

Brit si také podle organizace koupil v roce 1999 od aliance bělošských rasistů manuál, který kromě jiného obsahuje návod, jak si vyrobit pistoli. Extremistickou Národní alianci, která má po celých USA desítky poboček, založil William Pierce, jenž byl podle SPLC „americkým neonacistou číslo jedna“. Jeho román The Turner Diaries (Turnerovy deníky) byl jednou z inspirací pro Timothyho McVeigha, který v roce 1995 vyhodil do povětří budovu federálních úřadů v Oklahoma City a zabil při tom 168 lidí. Pierce zemřel v roce 2002 ve věku 69 let.

bizon_pepa ( 18. června 2016 09:26 )

Je zajimave, jak hodne se tohle odpurcum brexitu hodi do kramu. Prislo to jako na zavolanou. Ah ty nahody.

Zobrazit celou diskusi