Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři hodiny střílel do lidí: Svědectví těch, kdo přežili masakr ve floridském klubu

Autor: ČTK, ljš - 
13. června 2016
07:06

V klubu Pulse byly dvě hodiny po sobotní půlnoci, taneční parket ale stále zůstával plný. V jednom z nejpopulárnějších gay klubů ve floridském Orlandu, který na sobotu inzeroval „latinskou noc“, se i v době posledních objednávek tísnily stovky zpocených mužů a žen. Dýdžej Ray Rivera náhle zaslechl tři praskavé zvuky, podobné petardám. Ztišil hudbu a pak to slyšel znova. Byly to výstřely...

„Vypnul jsem hudbu a vidím, jak prakticky všichni utíkají pryč,“ řekl Rivera listu Orlando Sentinel. „Byl to naprostý chaos.“ Rivera se skrčil za svým pultem a tam se k němu připojilo několik návštěvníků. Jakmile střelba na chvíli přestala, Rivera je vybídl – „no tak, pojďme pryč!“ a spolu s nimi utekl zadním vchodem.

Jeden z pravidelných návštěvníků Chris Hansen si zpočátku myslel, že praskavé zvuky patřily k hudbě. „Šlo to skoro do rytmu,“ řekl později.

To už do lidí v klubu střílel poloautomatickou puškou devětadvacetiletý Omar Mateen, který se narodil v USA, jeho rodiče jsou ale z Afghánistánu. Podle FBI měl vazby na radikální hnutí Islámský stát (IS), který se také k útoku přihlásil, jak alespoň tvrdí agentura Amak napojená na islamisty.

Masakr v Orlandu byl nejnovějším případem teroristického útoku na „měkké cíle“, tedy na civilisty na místech s minimální ostrahou a mnoha potenciálními oběťmi. To měla střelba v orlandském klubu společné s listopadovým útokem islamistů v pařížském rockovém klubu Bataclan.

Ti, kdo přežili, se v kritické chvíli pohybovali blízko východu, nebo se jim v prvních sekundách podařilo utéct. Klub má dva hlavní sály, a když je nabito, je v něm velmi málo volného prostoru. „Pokud tam dojde ke střílení, není těžké dostat každého,“ řekl listu Miami Herald bývalý zaměstnanec klubu Alex Choy.

Hansen, který si střelbu spletl s hudbou, řekl agentuře AP, že z klubu unikl plížením na loktech a kolenou. „Když jsem se dostal přes ulici, byla tam všude krev,“ řekl. „Někomu jsem pomáhal, protože ležel na břichu a já jsem nevěděl, zda je mrtvý, nebo živý. Sundal jsem si šátek a nacpal jsem ho do díry po kulce, kterou měl v zádech.“ „Viděl jsem postřelené lidi. Viděl jsem krev. Doufejte a modlete se, aby vás nestřelili,“ řekl.

Hansen uvedl, že střelba pokračovala i poté, co se dostali ven všichni, kdo mohli. Podle policie se po přestřelce mezi útočníkem a příslušníkem ochranky klubu vyvinula „situace s rukojmími“. Po několika minutách od zahájení střelby na místo podle svědků dorazily policejní vozy a tým rychlého nasazení SWAT. Návštěvníci, kteří ještě byli uvnitř, začali přes telefony podávat svědectví o masakru a osobní výpovědi. Před klubem se shromáždili lidé, kteří hledali své přátele a příbuzné.

Rukojmí, který si říkal Jeff Xcentric Lords, napsal na Facebooku, že byl postřelen. „Ztrácím krev, všechny vás miluju...“

Návštěvník Tony Torres po úniku z klubu začal natáčet scénu venku na video. Je na něm vidět nejméně tucet policejních aut, oslepující světla, jsou slyšet kvílící sirény a nad tím vším létá vrtulník. „Zpátky,“ křičí jeden policista. „Dostali jsme se ven jen taktak. Je to šílené,“ komentoval to Torres.

Čekání před klubem, provázené střílením uvnitř a chaosem venku, trvalo celé tři hodiny. Kolem páté hodiny ranní jednotka SWAT pronikla do klubu a střelce v přestřelce zneškodnila. „Střelec uvnitř klubu je mrtvý,“ hlásila orlandská policie v 5:53 místního času.

Policie zprvu oznámila 20 mrtvých, bylo to však mnohem horší. Po pár hodinách počet obětí vzrostl na 50 a 53 lidí bylo zraněno, mnozí z nich velmi vážně. Z obětí 39 lidí zemřelo v klubu, dva venku a zbytek v nemocnicích nebo na cestě do nich. Policie nyní postupně zveřejňuje jména obětí.

frantaklika ( 13. června 2016 16:51 )

kdyby jste napsali nejslavnější hetero bar, tak jste xenofobní, protože páření buzerantů a leseb je v módě. Tradiční kultura a myšlení se vytrácí, tak se nedivmě, že nastoupí silnější rasa. Namasírujte si krčky

marlen52 ( 13. června 2016 16:43 )

muslim dokáže žít několik roků uplně normálně má třena rodinu děti a pak příjde rozkaz a stane se z něj vrahoun i když se na vás ještě před hodinou usmíval.nechci je tady

Milann ( 13. června 2016 13:22 )

Koukám že jsou rychlí jen když se jedná o neozbrojeného.Jsou to opravdu jedničky.

mim33 ( 13. června 2016 13:07 )

V našem vzoru USA je masové zabíjení tou nejběžnější věcí.

prycsnima ( 13. června 2016 12:25 )

 A zase dokola. Všichni jsme Orlando! Všichni jsme Orlando! Všichni jsme Orlando! Což takhle: Vypráskat ten ksindl do pouště! A makrelu,vítačky,sluníčka a ostatní zrádce s nima.

Zobrazit celou diskusi