Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ve Francii stávkují piloti. Jak to ohrozí dopravu fanoušků na Euro 2016?

Autor: ČTK, kal - 
11. června 2016
09:15

Piloti společnosti Air France zahájili čtyřdenní stávku kvůli nesouhlasu s novým zákoníkem práce. Společnost zrušila až 30 procent letů.  Oznámila ale, že chce přednostně zajistit spojení do měst, v nichž se konají zápasy fotbalového šampionátu Euro 2016.

Piloti se připojili k železničářům a také popelářům, kteří kvůli reformě zákoníku práce protestovali rovněž. Turnaj se hraje v deseti městech a očekává se, že do Francie na fotbal přijede až sedm milionů návštěvníků.

Stávky pilotů se účastní tři odborové svazy SNPL, Spaf a Alter. Protest může být prodloužen, pokud vedení Air France nevyhoví požadavkům stávkujících. Piloti využili k protestu také světový fotbalový šampionát v roce 1998. Stávkovali tehdy deset dní a vedení společnosti jim ustoupilo v zahajovací den šampionátu.

Tentokrát není podle francouzských médií účast na stávce tak masivní, podle mluvčího SNPL se zúčastní něco přes polovina pilotů.

Lety nemají být zrušené, ale jen zpožděné

Protest je naplánován ve třech dvou až tříhodinových vlnách, z nichž první začala v 5:30 ráno, bude následovat polední a nakonec poslední, která začne v 21:30 večer. „Nechceme lety rušit, jenom zpozdit,“ řekl Emmanuel Mistrali ze SNPL. Piloti ostatních dvou odborových svazů však stávkují celý den.

Stávka způsobí společnosti Air France denní škody v hodnotě sedmi milionů eur (189 milionů korun). Společnost ujistila, že nechce, aby protest dopadl na návštěvníky Eura. „Bude-li se například hrát zápas Turecko–Chorvatsko, zajistíme přednostně lety z těchto zemí,“ sdělila Air France.

EURO 2016: Veškeré informace najdete zde.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 11. června 2016 10:56 )

Proč je Francie tak rozhádáná a samý karambol?

Zobrazit celou diskusi