Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chirurgům šlo o život: Z hlavy vojáka vyndavali odjištěný granát!

Autor: Petr Šour - 
26. června 2016
23:02

V tak polních podmínkách neoperoval ani Hawkeye Pierce v seriálu M.A.S.H.! Chirurgové v Kolumbii měli vyjmout z hlavy vojáka ruční granát. Odjištěný! Aby neohrozili zbytek pacientů, zbudovali si operační sál na parkovišti před nemocnicí!

Jak se odjištěný granát zavrtal do obličeje vojína Leandra José Luny Aranga, se stále vyšetřuje, ale to chirurgy bogotské vojenské nemocnice nezajímalo. Ti museli okamžitě jednat. Vojáka v bezvědomí si nechali i s postelí převézt na parkoviště, rozkázali natahat elektřinu, nanosit světla, skalpely, nůžky, pinzety a háky a šlo se na věc!

Kdyby granát během zákroku explodoval, roztrhal by všechny přítomné na cucky. „Několik desítek metrů kolem kromě nás operatérů nikdo nesměl být,“ uvedl šéfchirurg William Sánchez Maldonado. „Ani jsme to nevěděli, ale pro takové věci máme v nemocnici dokonce vypracované protokoly a postupy. Rozhodnutí bylo jednoznačné a logické. Dostat pacienta někam, kde by případný výbuch nenadělal ještě víc škody,“ uvedl šéfchirurg William Sánchez Maldonado.

„Během celého zákroku jsme byli pořád značně nejistí a pod velkým stresem. Byla to ta nejextrémnější operace, jakou jsme tady kdy dělali, ale díky Bohu všichni, včetně pacienta žijeme. Bude sice potřebovat ještě tak tři čtyři rekonstrukční operace, ale ty už zvládne hravě,“ dodal spokojeně chirurg.

Z toho, co dosud vyzjistili reportéři listu El Tiempo, vojáka na hlídce v oblasti Arauca při neopatrném nakládání s granátometem RBG-6 postřelil jeho kolega. Přesto je jen málo informací o tom, proč granát nevybuchl a neutrhl Leandrovi hlavu. Zprvu ho vzali do nejbližší nemocnice, kde si s ním ale nevěděli rady, bylo tudíž rozhodnuto o transportu do Bogoty. A protože let vrtulníkem byl vyhodnocen jako příliš riskantní, musel zraněný voják 800kilometrový přesun přetrpět v sanitce...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi